Nieuwsbrief 2012.05 (juni 2012)

Vorige paginaHoofdstuk overzichtVolgende pagina

Donderdagavond 21 april 2012 is/wordt versie 2012.05 van CHECK/GRIP uitgeleverd.

 

In deze update introduceren wij ons nieuwe DASHBOARD. Daarop kunnen wij allerlei gegevens grafisch presenteren. Dit opent voor u mogelijkheden om informatie attractiever en interactiever te presenteren.

In deze versie is het nieuwe dashboard toegepast op de financiële BENCHMARK-module. Later volgen er meer toepassingen.

 

In deze update zijn o.a. de volgende zaken gerealiseerd:

1. FINANCIEEL ADVIES: dashboard melkvee-, varkens- en pluimveehouderij, uitgebreide en verbeterde kritische opbrengstprijs, meer mogelijheden met de begrotingsmodule.

2. GEBRUIKSNORMEN: mestscheiding mogelijk gemaakt.

 

Een volledige beschrijving per module treft u onderstaand aan.

 

 

Ga naar top CHECK Financieel Advies

1.

Dashboard met grafische score
Licentiehouders van onze BENCHMARK-module kunnen vanaf deze versie gebruik maken van het financiële dashboard binnen CHECK. Via dit dashboard kunt u de bedrijfsprestaties van uw melkvee-, varkens- en pluimveehouders nog attractiever en interactiever onder de aandacht brengen.
U vindt het dashboard onder het menu [RESULTATEN].
 
Attractiever
Het dashboard bestaat uit 4 blokken op één A4’tje. In onderstaande figuren introduceren wij de 4 blokken.

 

 

BLOK 1: in dit blok stelt u de vergelijkingsgroep samen, waarmee u uw klant wilt vergelijken

 

 

De mogelijkheden zijn vergelijkbaar met de BENCHMARK-instellingen van het reguliere rapport. Daarnaast ziet u in dit blok direct de aantallen bedrijven over 3 jaar, waarop de vergelijking is gebaseerd.

 

 

2012.05 Blok 1 selectie vergelijkingsgroep

 

 

BLOK 2: in dit blok ziet u de resultaten van uw klant op hoofdlijnen.

 

U kunt kiezen voor het [Bedrijfs]-resultaat of het [Sector]-resultaat. De grafische vergelijking wordt in onderstaand voorbeeld uitgedrukt per 100 kg melk.

 

 

2012.05 Blok 2 resultaten in hoofdlijnen

 

 

MERK OP: wanneer u kiest voor het [Verschil totaal] dan wordt het verschil per 100 kg melk vermenigvuldigd met de door uw klant geproduceerde hoeveelheid melk en niet het werkelijke totale verschil met de vergelijkingsgroep.

 

Motivatie: hierdoor elimineren wij het verschil in productieniveau tussen uw klant en de vergelijkingsgroep. Per saldo geeft dit het absolute voor- of nadeel wat uw klant heeft gerealiseerd.

 

 

BLOK 3: in dit blok kunt u inzoomen op de resultaten. U kiest zelf het detailniveau.

 

 

2012.05 Blok 3 inzoomen op resultaten

 

 

BLOK 4: in dit blok kunt u 3 posten analyseren en bekijken of deze een structureel of incidenteel karakter hebben. De resultaten van uw klant worden vergeleken met de BENCHMARK-groep, maar dan over 3 jaar tegelijk. U kiest zelf het detailniveau.

 

 

2012.05 Blok 4 meerjaren analyse

 

 

MERK OP: wanneer er geen waarde is vermeld, dan is het aantal bedrijven waarop de BENCHMARK is gebaseerd kleiner dan 4 stuks of ontbreekt het eigen resultaat over het betreffende jaar!

 

 

Printen
Uiteraard kunt u ook dit A4-rapport printen en meenemen naar de klant.

 

 

Interactiever
Via uw laptop, website en/of tablet (IPad, Samsung Galaxy Tab etc) kunt u en/of uw klant zelf interactief de bedrijfsresultaten analyseren.

 

 

2012.05 FA Dashboard interactief op iPad

 

 

 

 

 

Wilt u ook interactief via uw website of tablet werken met het dashboard?

Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

 

 

Tabblad instellingen
Het tabblad [Klantgroep] vermeldt 2 keuzemogelijkheden, te weten:

 

 

2012.05 FA Dashboard Tabblad Instellingen

 

 

Met de optie [Alleen eigen klanten] kunt u de BENCHMARK alleen baseren op de resultaten van uw eigen klanten.

Met de optie [Selectie tonen op het “Resultaat-tabblad”] kunt u instellen of de voorgaande keuze al dan niet zichtbaar is voor uw klant op het dashboard.

 

2.

Extra uitgebreide kritische opbrengstprijsberekening
Op het tabblad [Instellingen] bij het hoofdstuk [Liquide middelen] is een uitgebreide kritische opbrengstprijsberekening (per 100 kg melk, per afgeleverde big, enz.) voor alle dierlijke sectoren toegevoegd.

Motivatie: dit is een veelgevraagde wens van gebruikers. Daarnaast krijgt u door deze uitgebreide berekening beter inzicht op welke posten uw klant afwijkt van de vergelijkingsgroep (zie ook verder de opmerkingen onder bandbreedtecontrole).
Deze uitgebreide opstelling komt naast de korte berekening zoals te zien blijft bij de sectorresultaten. U kunt kiezen om beide berekeningen of één van beide te tonen.

 

 

2012.05 Uitgebreide kritische prijsberekening

 

 

Inhoudelijke wijzigingen
Beide kritische opbrengstprijsberekeningen (korte en uitgebreide) hebben enkele inhoudelijke wijzigingen ondergaan, te weten:
- de aanwas wordt voortaan in mindering gebracht op kosten, die leiden tot de kritische opbrengstprijs;
- de niet-agro en incidentele kosten en opbrengsten worden niet meer in de kritische opbrengstprijsberekening meegenomen.

 

 

Bandbreedtecontrole ten behoeve van kritische opbrengstprijsberekening
De bandbreedtecontrole is uitgebreid voor privé, belastingen, aflossingen en vervangingsinvesteringen. Deze posten zijn overigens lastig in te kaderen, maar wij doen een poging om extreme invoer te elimineren.
Daarnaast gaan wij deze invoer regelmatig monitoren en wellicht nog verder uitbreiden in komende releases.

 

3.

Benchmarkcijfers tot en met cashflow (weer) beschikbaar
De onder punt 2 genoemde kritische opbrengstprijsberekeningen zijn ook uitgebreid met BENCHMARK-cijfers. Deze veelgevraagde voorziening verschijnt als uw bedrijf zuiver is (= hoofdsector en eventueel sector 999) en u op het tabblad [Instellingen] gekozen hebt voor vergelijking met [Zuivere bedrijven]. In alle ander gevallen is het onmogelijk om een goede vergelijking te maken.

 

4.

Lege kolommen: koptekst en telstrepen weg
Vooral bij gemengde bedrijven – de nieuwe aanduiding voor niet zuivere bedrijven – kwam het nogal eens voor, dat er lege kolommen met telstrepen en koppen getoond werden, zonder cijfers. Dit wordt nu allemaal netjes onderdrukt.

 

5.

Benchmark van eigen klanten nu ook voor varkens- en pluimveehouderij
BENCHMARKEN op basis van alleen de resultaten van uw eigen klanten is voortaan ook mogelijk voor varkens- en pluimveehouderijbedrijven.

 

6.

Studiegroepen-overzicht (Intern BVO) geoptimaliseerd
Licentiehouders van de studiegroepen-module (BVO-module) treffen de volgende uitbreidingen aan in hun module:
- het jaar en de sector, waarop de vergelijking betrekking heeft, worden nu getoond;
- de door de bandbreedtecontrole niet goedgekeurde bedrijven staan nu ook, met deze aanduiding, vermeld op het tabblad [Resultaat];
- het verloop van de veestapel (in aantallen en geld) is toegevoegd;
- de varkens- en pluimvee-eenheden zijn toegevoegd.

 

7.

Extra mogelijkheden en uitleg binnen de begrotingsmodule
De mogelijkheden binnen het model [Balans] zijn sterk uitgebreid. Daarnaast hebben wij voor veelvoorkomende begrotingsvraagstukken een toelichting opgenomen in de HELP-functie van CHECK, zodat u snel de juiste aanpak kiest bij het begroten van bepaalde bedrijfsvraagstukken.

 

 

Vervangingsinvesteringen
De bestaande werkwijze leidde in de praktijk tot veel vragen van en onduidelijkheden bij gebruikers. De werkwijze waarbij niet-gespecificeerde afschrijvingen automatisch als vervangingsinvesteringen werden aangemerkt, is verlaten.
Groot voordeel van deze nieuwe werkwijze is, dat bestaande balansposten – zonder te specificeren – automatisch afgeschreven worden volgens de methode “een vast bedrag (= bestaande afschrijvingen) van de balanswaarde”. Wanneer u op een andere manier wilt afschrijven, kan dat uiteraard ook, maar dan dient u het afschrijvingsregiem van het bedrijfsmiddel te specificeren. Meer informatie over deze nieuwe werkwijze vindt u in de specifieke helptekst over dit onderwerp.

 

 

LET OP: in bestaande begrotingen worden de vervangingsinvesteringen na deze update op
€ 0,- gezet. Wanneer u een bestaande begroting opnieuw opvraagt, dient u deze handmatig aan te passen.

 

 

Herfinancieren
Het herfinancieren van een lopende schuld, crediteuren e.d. is vanaf deze versie ook mogelijk binnen de prognose van het jaarresultaat. Dit kon al via het liquiditeitsmodel, maar kan dus nu ook zichtbaar gemaakt worden in het jaarresultaat. Meet informatie over deze nieuwe werkwijze vindt u in de specifieke helptekst over dit onderwerp.

 

 

Uitbreidingsinvesteringen en werkkapitaal
Bij uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten kan er nu ook geïnvesteerd worden in toegenomen voorraden, uitstaande vorderingen, hoogte stand post debiteuren, veldinventaris, enz.
Meer informatie over deze nieuwe werkwijze vindt u in de specifieke helptekst over dit onderwerp.

 

 

Herwaarderen uitgebreid
Veel meer posten kunnen nu geherwaardeerd worden. Daarnaast kunt u ook bijvoorbeeld “om niet” verkregen rechten, indien gewenst eerst waarderen, en verkopen ter financiering van nieuwe investeringen en/of aflossingen.
Meer informatie over deze nieuwe werkwijze vindt u in de specifieke helptekst over dit onderwerp.

 

8.

Diversen
Er zijn ook nog een aantal kleinere zaken aangepast, te weten:
- bij BENCHMARK-instellingen heet [onzuiver]-bedrijf voortaan [gemengd]-bedrijf;
- in de kerncijfers van het begrotingsrapport zijn enkele tekstuele toelichtingen toegevoegd;
- zowel het analyse- als het begrotingsrapport bevatten nu een inhoudsopgave;
- de gemiddelde gebruikstitels van de BENCHMARK-groep worden nu getoond als uw klant een zuiver bedrijf heeft en gekozen is voor vergelijken met zuiver bedrijven;
- op het tabblad [instellingen] kunt u nu instellen, dat op sectorniveau er percentages van de hoofdopbrengst getoond worden;
- het sterftecijfers bij vleesvarkens wordt nu met 1 decimale getoond;
- gerealiseerde verkoopprijs van vleeskuikens wordt nu getoond bij beknopte kritische vleesprijsberekening;
- het opslaan VAK’s is gecorrigeerd

 

 

 

Ga naar topCHECK Gebruiksnormen

1.

Mestscheiding
Bij mestscheiding ontstaan twee scheidingsproducten, ieder met een eigen werkingscoëfficiënt. Vanaf heden kunt u een eventuele mestscheiding op het bedrijf van uw klanten invoeren via het menu [Meststoffen].

 

 

Instellen mestscheiding
Op het tabblad [Instellingen] van het menu [Meststoffen] kunt u nu kiezen om een extra tabblad te openen waarbinnen u twee soorten mestscheidingen kunt ingeven.

 

 

2012.05 Mestscheiding Instellingen

 

 

Tabblad mestscheiding
Het tabblad mestscheiding toont dan één of twee van onderstaande invulschermen.

 

 

2012.05 Mestscheiding tabblad mestscheiding

 

 

U hebt de volgende invoer-/keuzemogelijkheden:
- [Omschrijving]: geef hier bijvoorbeeld de naam van de mestscheidingsmethode in;
- [Dikke of dunne fractie ingeven]: op basis van de gekozen invoer –in dit voorbeeld de [Dikke fractie] - geeft u het scheidingsresultaat van de gekozen fractie (dikke fractie) in; het scheidingsresultaat van de andere fractie (dunne fractie) wordt daaruit berekend;
- [Scheidingsresultaat ingeven]: dit kan op basis van hoeveelheden of percentages;
- [Zelf geproduceerde mest]: u kunt hier ingeven of de mest zelf geproduceerd is of niet.

 

De hoeveelheden na scheiding (tonnen, kg N en kg P205) worden getoond, evenals de berekende scheidingsrendementen.

 

 

Tabblad dierlijke mest
Op het tabblad [Dierlijke mest] wordt het scheidingsresultaat in een apart blok vermeld. Vervolgens kunt u één of beide scheidingsproducten afvoeren van het bedrijf (zie voorbeeld)! De hoeveelheden die niet worden afgevoerd, worden op het eigen bedrijf gebruikt.

 

 

2012.05 Mestscheiding tabblad dierlijke mest

 

2.

Overige kleine mutaties
- de norm voor de mestproductie van de diercategorie 210 “Vleeskalkoenen” is per 01-01-2012 gewijzigd van 0,043 in 0,048. In officiële publicaties is deze norm nog niet verwerkt, maar in de niet-officiële tabellenbrochure wel. Vooruitlopend op de officiële publicatie hebben wij deze norm vast beschikbaar gesteld in CHECK;
- sinds de nieuwe stalbalans werd champost van staldieren niet meer meegenomen in de berekeningen; deze fout is hersteld; mocht u hiermee te maken hebben, dan raden wij u aan de rapportages opnieuw te maken.

 

 

 

Ga naar top