Nieuwsbrief 2011.12 (dec 2011)

Vorige paginaHoofdstuk overzichtVolgende pagina

Donderdagavond 22 december 2011 is/wordt versie 2011.12 van CHECK/GRIP uitgeleverd.

 

In deze update zijn de volgende zaken gerealiseerd:

1.FINANCIEEL ADVIES: de Benchmarkcijfers van de kritische opbrengstprijzen in de melkveehouderij en pluimveehouderij zijn terug, resultaten over 2011 kunnen geanalyseerd worden, belastingschalen/tarieven 2012 beschikbaar;
2.GEBRUIKSNORMEN: forfaits pekingeenden aangepast, nieuwe stalbalans uitgesteld!

 

Een volledige beschrijving per module treft u hierna aan.

 

Ga naar top CHECK Financieel Advies

1.

Benchmarkcijfers kritische opbrengstenprijzen (terug)
Vanaf deze versie zijn de benchmarkcijfers van de kritisch opbrengstprijzen weer opgenomen in de rapportering. Het gaat hierbij om de kritische melkprijs, vlees- en eierprijs van pluimvee.
 
Opmerking: benchmarkcijfers van bijvoorbeeld de kritische melkprijs worden nu bepaald door binnen de geselecteerde groep bedrijven te kijken welke bedrijven een zuivere melkveehouderij zijn. De gemiddelde cashflow van de groep zuivere bedrijven, uitgedrukt per 100 kg melk, wordt nu gecorrigeerd op de gemiddelde melkprijs binnen deze selectie/groep.
Dit was nodig omdat bij gemengde bedrijven, bijvoorbeeld bij een slecht draaiende varkenshouderijtak, de cashflow van het bedrijf sterk negatief zou worden beïnvloeden. Deze invloed zou dan ook tot uiting komen in de kritische melkprijs van de melkveehouderijtak.

 

2.

Boekjaar 2011 open
Vanaf nu kunt u rapportages over boekjaar 2011/2011 maken (zie ook punt 3).

 

3.

Benchmarkcorrecties 2010 -> 2011 beschikbaar
In het begin van 2012 zullen nog niet direct grote aantallen resultaten van bedrijven over 2011 beschikbaar zijn. Bij minder dan 5 resultaten zullen er geen benchmarkcijfers getoond worden. Dit i.v.m. de privacy van de resultaten van uw klanten.
 
Wilt u toch al snel, na de jaarwisseling, uw klantresultaten vergelijken met onze benchmarkcijfers? Kies dan voor [BM jaar N-1 gecorrigeerd]. U krijgt dan als referentie de gemiddelde cijfers over 2010, maar dan gecorrigeerd voor prijs- en hoeveelheidseffecten in 2011. Deze effecten hebben wij gebaseerd op allerlei statistieken over 2011 zoals die nu bekend zijn.

 

4.

Extra bandbreedte controles

LET OP: corrigeer indien nodig uw conversietabel!!!!!!!

 
Vanaf boekjaar 2011 introduceren wij een extra  bandbreedtecontrole op rapportcode 8540 ‘Productgebonden subsidies’. Op deze code mag alleen nog bijvoorbeeld de droogsteun komen. Andere subsidies- en steunmaatregelen (zoals de bedrijfstoeslag)  en (schade-)vergoedingen moeten op rapportcode 8940 en/of 8941 komen. Meer informatie over deze indeling treft u hierna aan.

 

Boekingsinstructie subsidies, steunmaatregelen en bepaalde schadevergoedingen

 

8540 Productgebonden subsidies

Het woord zegt het al. Deze subsidie wordt ontvangen als gevolg van het produceren van iets of het houden van dieren. Denk hierbij aan de nog niet ontkoppelde steun voor vlas, droogsteun en zetmeelsteun. Tot en met 2009 werd hierop bijvoorbeeld ook de slachtpremie gerapporteerd.

Deze vergoedingen tellen mee in het bedrijfssaldo.

 

8940 Niet productgebonden subsidies en steunbijdragen

Op deze rapportcode worden alle toeslagen en subsidies geboekt, die wel betrekking hebben op het bedrijf, maar die onafhankelijk zijn van de activiteiten die worden uitgevoerd. De bedrijfstoeslag is hiervan het belangrijkste voorbeeld.

Deze rapportcode zit niet in het bedrijfssaldo, omdat deze ontvangsten onafhankelijk zijn van de bedrijfsactiviteiten die worden uitgevoerd. Het maakt voor de bedrijfstoeslag immers geen verschil of de grond braak wordt gelegd, of dat er koeien worden gemolken!

 

8941 Natuurbeheer (Groene en blauwe diensten)

Op deze code horen alle vergoedingen die worden ontvangen in relatie tot natuur-, landschaps- en milieubeheeractiviteiten. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om (P)SAN, (P)SN en SNL. Maar ook vergoedingen voor gederfde opbrengsten ( zoals ganzenschade) vallen hieronder!

Wij kiezen ervoor om al deze posten niet in mindering te brengen op de voerkosten - maar onder deze rapportcode als opbrengst te boeken -, omdat er niet altijd (soms wel) een 1 op 1 relatie is met eventueel gederfde voeropbrengsten.

Deze vergoedingen tellen mee in het bedrijfssaldo.

 

 

LET OP: corrigeer indien nodig uw conversietabel!

Zie voor meer informatie STAP 3 uit de helptekst ‘Inrichten importdefinitie kolommenbalansen

 

5.

Liquiditeitsberekening vleeskuikenouderdieren aangepast
In deze liquiditeitsberekening is een correctie doorgevoerd.

 

 

 

Ga naar topCHECK Gebruiksnormen

1.

Nieuwe stalbalans helaas uitgesteld
Met verschillende organisaties heeft afgelopen jaar afstemming plaatsgevonden om te komen tot een nieuw stalbalans-concept binnen de gebruiksnormenberekening. Wij hebben dit concept vrijwel gereed, maar vinden het niet verantwoord om nu, kort voor de drukke januarimaand, dit nieuwe concept te introduceren. Het risico dat, ondanks uitgebreid testen, er in de praktijk problemen ontstaan vinden wij te groot.
 
Bij een (zeer) beperkt aantal staldierenbedrijven moet u bij de ‘oude (huidige)’ stalbalans goed opletten. Zie hiervoor onderstaande opmerkingen.
 
LET OP (1): Wanneer er twee staldiersoorten op het bedrijf aanwezig zijn (bijvoorbeeld kippen en varkens), dan kan het nu voorkomen dat een negatief saldo van kippenmest automatisch gevuld wordt met varkensmest (door minder mest af te voeren). Dit salderen is niet toegestaan. Bij een bedrijf met vleesvarkens en zeugen speelt dit overigens niet!
 
Oplossing: in de geschetste situatie kunt u het beste de kippen in subadministratie 1 en de varkens in een andere subadministratie uitrekenen. Vervolgens kunt u – zonder negatief gebruik – de gegevens van subadministratie 2 naar 1 kopiëren.
 
LET OP (2): vanaf 2011 geldt dat de werkingscoëfficiënt van varkensdrijfmest op zand- en lössgrond 70% bedraagt. Voor andere staldierendrijfmest (bijvoorbeeld witvleeskalveren) geldt een werkingscoëfficiënt van 60%. Door het uitstel van de nieuwe stalbalans kunnen wij deze lagere werkingscoëfficiënt niet doorrekenen. U blijft wel aan de veilige kant, maar de berekening zou iets gunstiger voor dat soort bedrijven uit kunnen komen.
 
Zodra wij het nieuwe stalbalans-concept zullen uitleveren – na 1 februari 2012 – trachten wij zoveel als mogelijk alle invoer voor u te converteren. Mogelijk dat sommige invoer dan handmatig gecorrigeerd moet worden, omdat dit technisch niet te converteren is.

 

2.

Pekingeenden
De categorie-indeling en de forfaits van pekingeenden en hun mest zijn gewijzigd.

 

Pekingeenden uit de categorie 800 ‘Opfok-legeenden’ zijn automatisch geconverteerd naar 802 ‘Ouderdieren (tot 18 weken)’.

 

Bij de mutaties van dieren is de categorie Pe2 ‘Vleeseenden en moederdieren’ automatisch geconverteerd naar categorie Pe3 ‘Vleeseenden’.

 

 

 

Ga naar top