Nieuwsbrief 2012.01 (feb 2012)

Vorige paginaHoofdstuk overzichtVolgende pagina

Donderdagavond 9 februari 2012 is/wordt versie 2012.01 van CHECK/GRIP uitgeleverd.

 

In deze update zijn o.a. de volgende zaken gerealiseerd:

1.GEBRUIKSNORMEN: de vernieuwde stalbalans is nu beschikbaar.
2.FINANCIEEL ADVIES: Benchmarken voor varkensbedrijven is nu mogelijk.
3.CIOLOS-SCAN: het rendement van het aankopen van extra rechten en/of grond wordt nu doorgerekend.

Hiernaast worden enkele maatwerktoepassingen uitgeleverd! Betreffende organisaties worden apart geïnformeerd!

 

Een volledige beschrijving per module treft u hierna aan.

 

Algemene aanpassingen:

LET OP: Update Offline-versie duurt langer dan normaal
Het updateproces van deze versie (2012.01) zal beduidend langer duren dan u gewend bent. Afhankelijk van het aantal administraties kan het dit keer wel 2 tot 10 minuten in beslag nemen.
 
Schakel de PC niet uit tijdens het updateproces!

 

2012.01 Bijwerken gegevens

 

Ga naar topCHECK Gebruiksnormen

1.

Vernieuwde stalbalans
Na een uitgebreide consultatieronde onder gebruikers van de ‘oude stalbalans’, wordt met deze update de ‘geheel vernieuwde in- en uitvoer van de stalbalans’ uitgeleverd. De wijzigingen zijn fors, vandaar deze uitgebreide beschrijving.

 

 

In grote lijnen

 

De nieuwe stalbalans voorziet nu in de volgende mogelijkheden:
- er kunnen nu 4 geheel verschillende stalbalansen worden ingegeven. Hierdoor kunnen de resultaten van gesloten bedrijven (bijv. zeugen en vleesvarkens) uit elkaar worden getrokken. Het is hierdoor mogelijk om van deze beide takken op hetzelfde bedrijf de stalbalans uit te rekenen. Hetzelfde geldt voor verschillende diercategorieën.
- vanaf 2012 worden de minimumnormen voor de fosfaatefficiëntie getoond.

- de resultaten per locatie kunt u nu vastleggen.
- bij een negatief gebruik van dierlijke mest bij een bepaalde diertak wordt dit gebruik op nul gezet. Hierdoor kan dit negatief gebruik niet gevuld worden met mest van een andere diersoort. Dienst Regelingen accepteert deze verrekening tussen diersoorten niet meer.
- per diersoort kunnen nu meer dan twee stalsystemen worden ingegeven.
- bij de mutaties van de dieren kunnen nu ook de mutaties ‘Per dier’ en in ‘Geslacht gewicht’ worden ingegeven;
- bij het voer van de erkende leverancier kunnen nu de gegevens ook in ‘gr./kg’ en ‘gr./kg ds.’worden ingegeven. Het gehalte wordt nu ook altijd uitgerekend, zodat dit ook gebruikt kan worden bij het bepalen van de mineralenvoorraden!

 

 

Vanaf een volgende update zal het ook mogelijk zijn om een planning te maken op basis van de reeds ingevoerde mutaties!

 

 

Invoer: tabblad [Instellingen] (zie figuur)

 

Op dit tabblad kunt u, onder de rubriek [Diercategorieën], de 4 stalbalansen inrichten/typeren, door achtereenvolgens te kiezen voor:
- diersoort;
- specificatie diercategorie;
- omschrijving.

 

 

Wanneer u een prognose wilt invoeren op basis van bijvoorbeeld het resultaat van vorig jaar, dan kunt u, door de keuze [Eigen invoer] op [Ja] te zetten, het eindresultaat in twee getallen (N en P2O5) invoeren, via het tabblad [Stalbalans] (zie verder)!

 

 

2012.01 Instellingen staldieren

 

 

Vergootglas

MERK OP: zodra op de andere tabbladen, bij de betreffende stalbalans, gegevens zijn ingevoerd, zullen de diersoort en de specificatie niet meer gemuteerd kunnen worden (blauwe kleur). Pas als alle data is verwijderd, kunnen deze gegevens aangepast worden!

 

 

Invoer: tabblad [Aanw. Dieren] (zie figuur)
Op dit tabblad kunt u het gemiddeld aantal aanwezige dieren met het bijbehorende mesttype invoeren. De stikstofcorrectie en de mestproductie worden per stalbalans getoond. Daarnaast worden de gebruikte forfaits getoond.

 

 

2012.01 Invoer staldieren

 

 

Vergootglas

MERK OP: de keuzelijst bij de betreffende stal toont alleen de bijbehorende diercategorieën. Hierdoor zijn de keuzelijsten korter en worden alleen relevante diercategorieën getoond.

 

 

Invoer: tabblad [Mutaties dieren] (zie figuur)
Via dit tabblad kunt u per stalbalans de mutaties van de dieren ingeven. Dit kan ‘Per dier of totaal’ en/of ‘Geslacht of levend gewicht

 

 

2012.01 Invoer staldieren mutaties dieren

 

 

Vergootglas

MERK OP: de keuzelijst [Soort mutatie] bevat nu ook keuzes voor interne leveringen binnen gesloten bedrijven. LET OP: een interne levering moet bij de ene stalbalans afgevoerd [IAF] en bij de andere aangevoerd [IAV] worden.
MERK OP: in de kolom [Eenheid] trekt het pakket de conclusie in welke eenheid er verder gerekend wordt. De tooltip geeft meer informatie over de betekenis van de afkortingen!

 

 

Invoer: tabblad [Voer erkende leveranciers] (zie figuur)
Op dit tabblad voert u de voermutaties in. U kunt het voer nu ook invoeren in ‘Totaal’, ‘gr./kg’ en ‘gr./kg ds.

 

 

2012.01 Invoer staldieren voer erk leveranciers

 

 

Vergootglas

MERK OP: via de keuzelijst [Voersoort] kunt u ook het type voer vastleggen. Dit is alleen ter informatie van de gebruiker.

 

 

Invoer: tabblad [Overig voer] (zie figuur)
Hier kunt u voer, wat via de forfaitaire normen verwerkt moet worden, invoeren. Dit kan ´per ha´, ´per ton´ en ´per ton ds´.

 

 

2012.01 Invoer staldieren overig voer

 

 

Invoer: tabblad [Eieren] (zie figuur)
Via dit tabblad kunt u per stal de mutaties van de eieren ingeven. Dit kan alleen in kg!

 

 

2012.01 Invoer staldieren eieren

 

 

Vergootglas

MERK OP: dit tabblad verschijnt alleen als in minimaal 1 van de 4 stalbalansen kippen zijn ingevoerd.

 

 

Invoer: tabblad [Stalbalansen] (zie figuur)
Op dit tabblad verschijnen maximaal 4 stalbalansen. Als op het tabblad [Instellingen], [Eigen invoer] op [Ja] staat, verschijnt ook voor elke stalbalans een zogenaamde eigen invoer. Deze kunt u gebruiken om een reeds bepaalde stalbalans in 2 mutaties in te voeren in CHECK. U kunt deze optie bijvoorbeeld gebruiken als het resultaat van de stalbalans over een voorgaand jaar representatief is voor het bemestingsplan van dit jaar. U kunt dan heel snel een derogatie bemestingsplan maken.
 
Met de keuzelijst [Waarmee rekenen?] bepaalt u met wel resultaat er gerekend zal gaan worden!

 

 

2012.01 Invoer staldieren overzicht stalbalansen

 

 

Vergootglas

MERK OP 1: wanneer u kiest voor [Eigen invoer] lees dan goed de instructies op het tabblad [Instellingen] aangaande de gemiddeld aanwezige dieren!!
MERK OP 2: wanneer bepaalde dieren gedeeltelijk zowel op vaste als op drijfmest worden gehouden, zal de geproduceerde mest automatisch berekend worden aan de hand van de mestproductie van de gemiddelde aanwezige dieren.

 

 

Invoer: aantal regels
- alle getoonde invoervelden tonen de 1e 10 regels per stal. Zodra de 10e wordt gebruikt, verschijnt een reeks nieuwe regels.

 

 

ATTENTIE: Conversie
Alle mutaties uit de ‘oude stalbalans’ zijn geconverteerd naar de ‘nieuwe stalbalans’! Hiervoor is een zogenaamd ‘gecombineerde stalbalans’ aangemaakt (zie figuur).

 

 

2012.01 Invoer staldieren menggroep na conversie

 

 

Vergootglas

ATTENTIE: wanneer u te maken heeft met meer dan één diersoort dan kunt u die het beste in twee of meer nieuwe stalbalansen uitsplitsen. Hierdoor krijgt u, vooral bij varkensbedrijven, inzicht in het fosfaat-efficiëntiegetal Ook wordt dan het zogenaamde negatieve gebruik afgeblokt.
TIP 1: u kunt de mutaties het beste met CTRL-X en CTRL-V of rechter muisklik (knippen en plakken), knippen uit de gecombineerde balans en plakken in de nieuwe balans.

TIP 2: nadat alle mutaties uit de gecombineerde balans zijn overgezet naar de nieuwe balansen kunt u de gecombineerde balans op het tabblad [Instellingen] verwijderen!

 

 

Oude stalbalans nog in te zien
In 2012 kunt u de gegevens uit de oude stalbalans nog inzien (en niet meer muteren)! Dit ten behoeve van controledoeleinden! Na 2012 verwijderen wij de gegevens uit de database en zal de oude invoer uitgezet worden.

 

 

Rapportage
Het nieuwe stalbalansrapport zal alleen zichtbaar zijn als u eerst de invoer van de nieuwe stalbalans hebt bekeken. Wanneer u dit vergeet, zal een ‘rode opmerking’ hieromtrent verschijnen!

 

 

In het uitgebreide rapport zal per stalbalans onderstaand rapportage verschijnen:

 

 

2012.01 Rapportage per stalbalans

 

 

Vergootglas

MERK OP: vanaf deze versie staat het gemiddeld aantal aanwezige dieren, met de bijbehorende correctie, direct onder de stalbalans.

 

 

Per mesttype, onderscheidend in graas- en staldieren, wordt zoals onderstaand getoond, berekend of er sprake is van negatief gebruik. Als dat aan de orde is, zal het gebruik terug gebracht worden naar 0 kg. Dit resulteert in de tabel ‘Alle diersoorten’.

 

 

2012.01 Rapportage negatief gebruik

 

 

Tot slot: extra mogelijkheden volgende update
Bij een volgende update zullen wij nog een 3-tal zaken uitleveren, te weten:
- bij de invoer binnen de stalbalans ontbreekt nog de samenvatting;
- bij de invoer van de staldieren komt nog een extra mogelijkheid om eenvoudig het verbruik aan bijvoorbeeld voer tot op heden te registreren en de rest van het jaar te prognosticeren;
- het invoerverslag is nog niet aangepast aan de nieuwe stalbalans werkwijze.

 

2.

Andere kleinere aanpassingen
- voor het berekenen van de mestopslagverplichting van 7 maanden vanaf 2012 zijn vanaf heden de 7 maanden forfaits beschikbaar. Deze worden nu in de berekening gebruikt;
- de normen voor pekingeenden, herten en eendagskuikens zijn gewijzigd;
- het model aanvullende gegevens is uitgezet; vrijwel alle aanvullende gegevens worden nu digitaal ingediend en de zin van dit model is nu ontvallen.

 

 

 

Ga naar top CHECK Financieel Advies

1.

Benchmarkcijfers varkenshouderij
Vanaf deze versie kunnen voor de varkenshouderij echte Benchmarkcijfers uit de database gegenereerd worden. Dit in plaats van de AgroVision-cijfers. Hierdoor is nu, via deze Benchmark, voor alle opbrengsten en kostenposten een Benchmarkcijfer beschikbaar.

 

 

Bandbreedtecontrole
Alleen goedgekeurde bedrijfsresultaten van zuivere bedrijven doen mee in de Benchmark.

 

Of uw bedrijfsresultaat goedgekeurd is, treft u aan op het tabblad [Instellingen] (zie figuur). Mocht uw bedrijfsresultaat niet goedgekeurd worden, dan kunt u op de rapportpagina’s zien op basis van welke gegevens de bandbreedte controle uw bedrijfsresultaat heeft afgekeurd.
De Benchmark wordt alleen gedraaid over zuivere vleesvarkens of zeugenbedrijven. Gemengde bedrijven (met bijvoorbeeld melkvee of gesloten varkensbedrijven) draaien niet mee, omdat er dan geen juiste kritische opbrengstprijs van de Benchmarkgroep bepaald kan worden. Met name privé-uitgaven en financieringslasten zijn niet sectorspecifiek.

 

 

2012.01 CHECK FA Bandbreedteaanduiding varkenshouderij

 

 

Vergootglas

MERK OP: via bovenstaande Benchmark-instellingen kunt u zelf bepalen met welke bedrijfsgrootteklasse u uw klant wilt vergelijken.

 

2.

Verliesverrekening verbeterd
In de begrotingsmodule wordt de verliesverrekening nu gebaseerd op de belastbare som.

 

3.

Import kolommenbalansen: importcode van 20 naar 40 tekens
Het codestelsel, wat als uitgangspunt voor de import gebruikt wordt, mag nu tot 40 tekens bevatten. Met name uit rapportgeneratoren komen soms erg lange rapportcodes.

 

 

 

Ga naar topCHECK Ciolos-scan

1.

Scenario doorrekenen
Door de vraag [Wilt u een scenario doorrekenen?] op het tabblad [Invoer] op [Ja] te zetten wordt er een invulscherm geopend, waarmee u kunt uitrekenen wat de gevolgen zijn van het aankopen van toeslagrechten en/of grond.

 

 

2012.01 Ciolos-scan instelling scenario doorrekenen

 

 

Invoer:
In het [Aankoop-scenario] (zie figuur) kunt u aangeven met hoeveel rechten van welke totale waarde er gerekend moet worden. Ook een eventuele verandering in grond en/of oppervlakte zetmeelaardappelen kun u laten doorrekenen.

 

 

2012.01 Ciolos-scan invoer scenario

 

 

Vergootglas

ATTENTIE: voor een juiste contante waarde-berekening is het van groot belang de aankoopdatum niet te vergeten! Voert u geen datum in, dan zal uitgegaan worden van de aankoopdatum 31-12-2013.

 

 

Rapportage
Tabel 1 tot en met 6 geeft nu de originele berekening (zonder aankoop), de berekening na uitvoering van het scenario en het verschil. Tabel 5 is hier als voorbeeld afgebeeld!

 

 

2012.01 Ciolos-scan tabel 5

 

 

In tabel 9 worden de verschillen voor en na uitvoering van het scenario contant gemaakt. In tabel 10 wordt de maximale aankoopprijs en –factor berekend!

 

 

2012.01 Ciolos-scan tabellen 9 en 10

 

2.

Overige aanpassingen
- de gekoppelde droogsteun kan nu ook ingegeven worden;
- de generieke korting is gewijzigd in 2,5%;
- wij maken nu gebruik van ‘echte’ voetteksten, waardoor deze alleen zichtbaar zijn op het (voorbeeld) printexemplaar.

 

 

 

Ga naar top