Nieuwsbrief 2014.15 (dec 2014)

Vorige paginaHoofdstuk overzichtVolgende pagina

Donderdagavond 11 december 2014 is/wordt versie 2014.15 van CHECK/GRIP uitgeleverd.

 

In deze update zijn o.a. de volgende zaken gerealiseerd:

1.GEBRUIKSNORMEN: bepalen maximale mestopslagcapaciteit, registratie eindvoorraden per mestopslag, vergelijking met ingevoerde eindvoorraden, berekening dierrechten, afronding pilot import mineralenstromen,
2.CIOLOS-SCAN: nu ook berekeningen mogelijk met [AKKERBOUW-STROKENPAKKET], meest belangrijke eisen aan gekozen EA-pakket opgenomen in aparte bijlage van de rapportage, berekening waarde betalingsrechten sterk vereenvoudigd.

 

 
Een volledige beschrijving per module treft u onderstaand aan.

 

 

 

Ga naar topCHECK Gebruiksnormen

1.

Nieuwe mogelijkheden bepalen mestopslagcapaciteit en eindvoorraad mest

 

 

Maximale mestopslagcapaciteit
De invoer van opslagcapaciteit van de aanwezige mestopslagen is verplaatst. Daarnaast zijn een aantal nieuwe mogelijkheden toegevoegd.

 

 

Invoer capaciteit
 
De huidige invoer is verplaatst naar het menu [MESTSTOFFEN]. Op het tabblad [INSTELLINGEN] kunt u helemaal onderaan het vinkje voor [AANWEZIGE MESTOPSLACAPACITEIT INVOEREN] plaatsen (zie figuur hieronder).

 

 

2014.15 Mestopslagcapaciteit inschakelen

 

 

MERK OP: U vindt vervolgens de invoer van de mestopslagcapaciteit op het tabblad [MESTOPSLAG]!

 

 

Nieuwe mogelijkheden
 
U kunt vanaf deze versie ook de mestopslagcapaciteit van rechthoekige en ronde opslagen laten berekenen. In dat geval zet u ook het vinkje voor [Invoer op basis van afmetingen: lengte/breedte of diameter & hoogte] (zie figuur).

 

 

2014.15 Mestopslagcapaciteit obv afmetingen

 

 

De invoer op het tabblad [MESTOPSLAG] ziet er dan als volgt uit:

 

 

2014.15 Mestopslagcapaciteit invoeren

 

 

Merk op: u kunt kiezen voor de [DIAMETER] in combinatie met de [HOOGTE] voor ronde opslagen. Voor rechthoekige opslagen voert u achtereenvolgens de [LENGTE], [BREEDTE] en [HOOGTE] in!
 
U kunt er ook voor kiezen om de mestopslagcapaciteit in te voeren per mestcode. In dat geval zet u ook het vinkje voor [Per mestcode invoeren] (zie figuur hieronder).

 

 

2014.15 Mestopslagcapaciteit invoeren per mestcode

 

 

Registratie mesthoogte / controle eindvoorraden
U kunt de eindvoorraden mest nu laten berekenen aan de hand van de mesthoogte in de mestopslagen en vergelijken met de ingevoerde mestvoorraden, door het vinkje voor [Voorraad mest invoeren op basis van hoogtemetingen inclusief vergelijking] te zetten (zie figuur).

 

 

2014.15 Mestopslagcapaciteit controle

 

 

Op het tabblad [MESTOPSLAG] kunt u nu de gemeten mesthoogte invoeren en de daar berekende mestvoorraad vergelijken met de ingevoerde mestvoorraden op het tabblad [ DIERLIJKE MEST].

 

 

2014.15 Mestopslagcapaciteit invoer hoogten en vergelijking

 

 

MERK OP: in dit geval is er nog geen enkele eindvoorraad ingegeven via het tabblad [ DIERLIJKE MEST]. Wanneer u deze eindvoorraden invoert via het tabblad [DIERLIJKE MEST] zullen de foutmeldingen verdwijnen!

 

2.

Berekening benodigde dierrechten
Via het menu [STALDIEREN] kunt u nu ook een berekening van het benodigde aantal dierrechten laten maken en indien gewenst confronteren met de aanwezige dierrechten.
Beantwoord de vraag [Wilt u een dierrechtenberekening maken?] met [JA].

 

 

2014.15 Dierrechtenberekening maken

 

 

Op het tabblad [DIERRECHTEN]  kunt u de aanwezige dierrechten invoeren en confronteren met de benodigde dierrechten!

 

 

2014.15 Dierrechten invoer en confrontatie

 

3.

Pilot import diverse mineralenmutaties afgerond
Vanaf deze versie kunnen wij binnen CHECK Gebruiksnormen de volgende mineralenstromen importeren:
- mengvoer voor graas- en staldieren;
- kuilanalyses;
- meststoffen (dierlijk, kunstmest en overige organische meststoffen;
- diermutaties staldieren.
De verwachting is dat in 2015 verschillende organisaties deze mineralenstromen via webservices (al dan niet betaald) zullen gaan aanbieden. Aan de importzijde van CHECK zijn wij daar nu op voorbereid. Helaas kunnen wij over het jaar 2014, in januari 2015, nog geen gebruikmaken van deze (centrale) voorzieningen.

 

4.

Enkele kleine aanpassingen
 

 

a

het KvK-nummer kan nu ingevoerd worden via het menu [ALGEMENE GEGEVENS]

 

b

het BRS-nummer kan nu apart worden ingevoerd via het menu [ALGEMENE GEGEVENS]; gebruikers die grondmonsters via Altic willen opvragen, moeten nu een vinkje plaatsen

 

 

 

Ga naar topCHECK Ciolos-scan

1.

Vergroening via het Akkerbouw-strokenpakket nu ook mogelijk
Vanaf deze versie kunt u voor de invulling van de 5% EA-verplichting (EA= Ecologisch Aandachtspunt) ook kiezen voor het [Akkerbouw-strokenpakket]. Dit naast de reeds bestaande mogelijkheid vanuit de [ALGEMENE LIJST].
 
U maakt de keuze door op het tabblad [INSTELLINGEN] te kiezen uit deze twee mogelijkheden (zie figuur).

 

 

2014.15 CiolosScan Pakket voor EA verplichting

 

 

Afhankelijk van uw keuze zal de invoer van de EA-mogelijkheden verschillen.

 

 

Algemene pakket
Wanneer u kiest voor het [ALGEMENE PAKKET] verschijnen onderstaande EA-mogelijkheden.

 

 

2014.15 CiolosScan Algemene pakket

 

 

Akkerbouw-strokenpakket
Kiest u voor het [Akkerbouw-strokenpakket] dan verschijnen onderstaande EA-mogelijkheden.

 

 

2014.15 CiolosScan Akkerbouw strokenpakket

 

 

MERK OP: bij wisselen van het [Algemene pakket] naar het [Akkerbouw-strokenpakket] verandert de toevoeging achter [Akkerrand,  ] van [  onbeheerd] naar [  beheerd]!

Zowel de [Akkerrand onbeheerd] als de [Akkerrand beheerd] telt mee als hoofdteelt bij de "Subsidiabele oppervlakte in gebruik".

 

Had u als hoofdgewas Faunaranden (grasland of bouwland) ingevuld, dan is het ingevulde areaal verplaatst naar [Akkerrand onbeheerd] binnen het [ALGEMENE PAKKET]. De Faunaranden kunnen niet meer als hoofdteelt worden gekozen.

 

 

2.

Voorwaarden keuze EA-pakket
De rapportage kan vanaf deze versie worden uitgebreid met een overzicht van de belangrijkste eisen bij het gekozen EA-pakket (zet vinkje bij [Voorwaarden bij EA-keuze] en/of de belangrijkste eisen van alle EA-mogelijkheden (zet vinkje bij [Voorwaarden EA (totaal)].

 

 

2014.15 CiolosScan Tonen EA voorwaarden

 

 

U kunt hiermee aan uw klant de belangrijkste EA-eisen meedelen/overleggen.
 
MERK OP: de eisen aan EA-pakketten zijn nog aan verandering/nieuwe inzichten onderhevig. Het betreft een lijst met de belangrijkste, per 1 december 2014, bekende feiten en niet alle feiten/inzichten/details!

 

3.

Berekening [2.2 Totaal betalingsrechten en waarde] sterk verduidelijkt
De berekening en opbouw van de waarde van de betalingsrechten zijn sterk vereenvoudigd. Dit komt doordat wij een duidelijke knip gemaakt hebben tussen de basispremie en het overgangsdeel. Daarnaast zijn alle percentages tussen de referentie per 2014 en het overgangsdeel vanaf 2015 teruggebracht tot één percentage per jaar.
Mede door deze knip is beter te doorgronden wat er gebeurt met de bedrijfstoeslag, indien het bedrijf in 2015 meer of minder grond in gebruik heeft.

 

 

Ga naar top