Nieuwsbrief 2024.04 (jun 2024) |
![]() ![]() ![]() |
Donderdagavond 27 juni 2024 is versie 2024.04 van CHECK uitgeleverd.
Een volledige beschrijving per module treft u onderstaand aan.
Update rekenregels BEX De jaarlijkse update van de rekenregels omtrent de BEX-berekening zijn in CHECK doorgevoerd. Vanaf deze versie is het o.a. mogelijk om het droge stofpercentage vast te leggen in de voorraad. Daarnaast zijn de actuele omschrijvingen van de stalsystemen opgenomen.
Informatie dashboard uitgebreid In het dashboard in CheckAgro werd in de voorgaande versie al de fosfaatruimte getoond. Vanaf deze versie zijn ook de dierlijke mest- en de stikstoftotaalruimte toegevoegd. Daarmee is de volledige bruto gebruiksruimte in CheckAgro inzichtelijk. Naast de gebruiksruimte wordt vanaf deze versie ook het percentage grasland getoond. Dit is vooral handig voor derogatiebedrijven.
Invoer voor- en volgteelten De invoer van voor- en volgteelten in CheckAgro is vanaf deze versie vereenvoudigd. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen de diverse soorten volgteelten. Zie de onderstaande afbeelding:
Afbeelding 1: Invoer voor- en volgteelten.
Voorteelt Afhankelijk van de gekozen hoofdteelt wordt er bepaald of er sprake kan zijn van een voorteelt. Alleen bij deze hoofdteelten is een invoer van een voorteelt mogelijk.
Volgteelten Het is nog steeds mogelijk om maximaal drie volgteelten op te geven.
Norm groenbemester De norm voor een groenbemester is afhankelijk van de hoofdteelt (vanaf 2024 alleen na granen, graszaad en koolzaad) en het soort groenbemester. Indien van toepassing kan worden aangegeven of de ‘Norm groenbemester’ toegepast moet worden. De groenbemester moet dan tijdig zijn ingezaaid en lang genoeg op het land blijven staan. Indien ‘Ja’ is geselecteerd rekent CHECK met een norm voor de groenbemester.
Invoer winterteelten Bij een aantal teelten vindt de oogst (soms) plaats in het volgende jaar. Dit is het geval met wintergranen, maar ook o.a. met diverse vollegrondsgroenten. Bij de meeste wintergranen telt de norm in het jaar van oogsten. Bij karwij, winterkoolzaad, diverse vollegrondsgroenten, winteruien en aardbeien is het mogelijk om de norm te verdelen over twee jaren. Deze gewassen zijn terug te vinden in de Tabellenbrochure op de site van RVO.
Voorheen zelf verdeling aangeven Voorheen moest de gebruiker zelf aangeven of en welke verdeling toegepast moest worden.
Nu meer automatisch Bij betreffende teelten (zie hierboven) is het nu mogelijk om aan te geven of de teelt over twee jaren plaatsvindt en of de norm verdeeld moet worden. Hiervoor zijn drie opties:
Maximale verdeling toegepast Bij de keuze ‘gedeelde norm’ wordt de maximale norm voor het volgende jaar doorgeschoven en in mindering gebracht op de norm van dit jaar. Het is vanaf deze versie niet meer mogelijk om zelf een verdeling in te vullen. Dit is gemakkelijk in het gebruik en past meer bij de praktijk.
Voorbeeld Bij spruitkool zijn de drie bovengenoemde opties mogelijk. Zie afbeelding 2.
Afbeelding 2: Voorbeeld invoer spruitkool
Wordt in bovenstaand voorbeeld gekozen voor de optie ‘Spruitkool (oogst volgend jaar, gedeelde norm)’? Dan rekent CHECK dit jaar niet met de volledige norm. De stikstofnorm van de teelt wordt verlaagd met de hoeveelheid stikstof die volgend jaar op de spruitkool geteeld als voorteelt maximaal geclaimd mag worden. Uiteraard moet de spruitkool in het volgende jaar dan wel als voorteelt worden opgegeven. Bij deze voorteelt moet dan gekozen worden voor de optie ‘Spruitkool (start vorig jaar, gedeelde norm)’.
Meer weten over onze meststoffenwetmodules? Wilt u meer weten over deze modules? Of een voorbeeldrapport bekijken? Bekijk de productinformatie op onze website.
|