Nieuwsbrief 2023.11 (dec 2023) |
![]() ![]() ![]() |
Donderdagavond 21 december 2023 is versie 2023.11 van CHECK uitgeleverd.
Een volledige beschrijving per module treft u onderstaand aan.
4 eco-activiteiten mogelijk gemaakt In 2024 komt het vaker voor dat er wel tot 4 eco-activiteiten op een perceel/gewas ingezet kunnen worden (zie voorbeeld). Per perceel/gewas kunnen nu 4 eco-activiteiten ingevoerd en gecontroleerd worden op combinaties van (1) elkaar uitsluiten, (2) hoogste waarden/punten en/of (3) stapelbaarheid.
Percelen uitsluiten/opsplitsen Perceelsgegevens worden vaak gesaldeerd geïmporteerd. Soms is er dan de behoefte om een gesaldeerd perceel (bijvoorbeeld alle sloten) uit te splitsen. Dit komt bijvoorbeeld voor als er sloten langs bouwland & blijvende teelten en langs grasland zijn, zodat de sloten langs bouwland & blijvende teelten ingezet kunnen worden als niet-productief areaal (NPA)
Om hierbij geen fouten te maken zijn de volgende twee mogelijkheden toegevoegd:
Vastleggen originele oppervlakte Om te controleren of bij de opgetelde, gesplitste percelen evenveel oppervlakte is ingevoerd, kan de originele oppervlakte, voor de splitsing, gekopieerd worden naar een controle-veld. Onderstaand is eerst een kopie van de oppervlakte gemaakt
Originele perceel negeren Vervolgens kan het originele perceel buiten de berekening gehouden worden door een vinkje voor het perceel te zetten.
MERK OP (1): er ontstaat eerst een foutmelding (4), die aangeeft dat de meegerekende oppervlakte niet overeenkomt met de kopie-oppervlakte. Dit komt, in dit voorbeeld, doordat de 0,4711 hectare sloot buiten de berekening worden gehouden.
MERK OP (2): het aantal genegeerde percelen treft je aan in de kolom ‘Negeer’. Hiermee kun je controleren of het terecht is dat er een aantal percelen niet meegerekend worden.
Opgesplitste percelen toevoegen De sloten langs bouwland & blijvende teelten kunnen nu ingezet worden als niet-productief areaal (NPA). De overige sloten (langs grasland) niet (zie figuur).
Ook voor andere uitsplitsingen Uiteraard kan deze mogelijkheid ook voor andere uitsplitsingen gebruikt worden. Bijvoorbeeld als het bouwplan van een voorgaand jaar als basis dient voor het bouwplan van dit jaar.
Meer eco-activiteiten toegestaan i.c.m. met NPA Wordt bijvoorbeeld ‘1926 Agrarisch Natuurmengsel’ ingezet als NPA, dan kunnen nu ook alle eco-activiteiten ingezet worden die zonder benutting voor NPA mogelijk waren. Wel wordt bij enkele eco-activiteiten de waarde van de eco-activiteit niet meegenomen in de waardebepaling van alle eco-activiteiten van het bedrijf.
Gewassenlijst eco-activiteit ‘Bufferstrook met kruiden, bouwland & blijvende teelt’ doet het weer Op het tabblad [Gewas per eco-activiteit] verschijnen nu ook weer de gewassen van de eco-activiteit [Bufferstrook met kruiden, bouwland & blijv. teelt].
Nieuwe kaart regio-indeling opgenomen De kaart met de regio-indeling voor 2024 is opgenomen.
Meer weten over onze nieuwe GLB Adviestool? Wilt u meer weten over deze module? Of een voorbeeldrapport bekijken? Bekijk de productinformatie op onze website.
Korting stikstofnorm te laat/geen vanggewas Een eventuele korting, als gevolg van het niet of te laat inzaaien van een vanggewas op zand- en lössgrond in een voorgaand jaar, kunt vanaf 2024 ingeven via het tabblad [Instellingen] binnen CheckAgro (zie figuur).
Functieknop Groeperen verduidelijkt Binnen het tabblad [Gewassen] kunnen percelen met eenzelfde gewas bij elkaar gegroepeerd worden met de knop.
Als er gegroepeerd is wijzigt deze knop in de benaming:
Zoeken en meervoudig bewerken geoptimaliseerd Het zoeken in de gewassenlijst of de grondmonsterlijst i.c.m. het snel selecteren van meerdere gewassen of monsters werkt nu meer intuïtief. Een voorbeeld:
Stel: je zoekt alle percelen in ‘Oude land’ met de zoekterm ‘Oude’
en je wilt de percelen '265 Grasland, blijvend' meervoudig bewerken, dan ziet dat er zo uit:
Mocht daarna de zoekterm wissen, dan blijven de percelen geselecteerd.
Wanneer er vervolgens een nieuwe zoekterm wordt ingegeven, dan wordt de selectie opgeheven.
Meer weten over onze meststoffenwetmodules? Wilt u meer weten over deze modules? Of een voorbeeldrapport bekijken? Bekijk de productinformatie op onze website.
|