Nieuwsbrief 2023.04 (apr 2023) |
![]() ![]() ![]() |
Donderdagavond 13 april 2023 is versie 2023.04 van CHECK uitgeleverd.
Een volledige beschrijving per module treft u onderstaand aan.
Gewassenlijst GO 2023 Recent heeft RVO de gewassenlijst voor 2023 vrijgegeven. Deze is nu opgenomen in de Adviestool.
Vervallen gewascodes | zelf aanpassen Bij gewascodes die eerder wel en nu niet meer voorkomen in de gewassenlijst zal de Adviestool nu foutmelding 1 geven [Wel oppervlakte ingevuld, geen gewas gekozen]. Veel vervallen gewascodes zijn vervangen door meerdere nieuwe gewascodes, waardoor conversie naar een nieuwe gewascode onmogelijk is.
Nieuwe gewascodes Er zijn 51 nieuwe gewascodes opgenomen. Het betreft o.a. codes voor:
Bufferstroken Speciale aandacht vragen hierbij de bufferstroken. De bufferstrook ingeven met gewascode [337 - Bufferstrook, rand (inclusief eventuele oevervegetatie)] kan niet meer, omdat de gewascode in de nieuwe lijst van RVO niet meer bestaat.
Hoe dan wel? Op de bufferstrook mag dit jaar hetzelfde gewas geteeld worden als op het perceel zelf. Ook gewascode [6794 - Groene braak, spontane opkomst] kan nu voor deze stroken gekozen worden.
Niet productief areaal (NPA) Heb je, ten behoeve van de ingezette eco-regelingen, NPA nodig? Dan kun je vanaf heden bij verschillende gewascodes het vinkje bij [Niet productief] zetten. Bij de eco-regelingen ‘Groene braak’ en ‘Bufferstrook met kruiden’ wordt dan niet de waarde van de eco-activiteit in de berekeningen meegenomen. De punten wel.
Gewassen per eco-activiteit De lijst met gewassen die getoond wordt op het tabblad [Gewas per eco-activiteit] gaat nu ook uit van de nieuwe gewassenlijst.
Solitaire bomen geen subsidiabele oppervlakte Solitaire bomen kunnen vanaf deze versie bovenaan het scherm ingevuld worden. De oppervlakte daarvan telt voortaan niet meer mee bij de subsidiabele oppervlakte, maar wel bij het NPA en kunnen ingezet worden als eco-activiteit.
Meer uitleg over het gebruik In de help van deze module vind u meer uitleg over de gehele invoer/werking van de Adviestool.
Meer weten over onze nieuwe GLB Adviestool? Wilt u meer weten over deze module? Of een voorbeeldrapport bekijken? Bekijk de productinformatie op onze website.
Import op basis van eHerkenning vervallen De eHerkenning methodiek voor import van gegevens vanuit RVO is volledige komen te vervallen en daarom ook verwijderd uit de applicatie. Vanaf heden moet de import van bedrijfspercelen en dierlijke mest (vanuit RVO) op basis van de ABA-login gebeuren.
Gewascodelijst 2023 Recent heeft RVO de gewassenlijst voor 2023 vrijgegeven. Deze is nu opgenomen.
Vervallen gewascodes | zelf aanpassen Veel vervallen gewascodes zijn vervangen door meerdere nieuwe gewascodes, waardoor conversie naar een nieuwe gewascode onmogelijk is. In CheckAgro (GeoTool) ziet u nog wel de eventueel vervallen gewascode.
Nieuwe gewascodes Er zijn 51 nieuwe gewascodes opgenomen. Het betreft o.a. codes voor:
Bufferstroken
Oppervlakte mest Als bij RVO de bufferstroken niet ingetekend zijn, klopt de geïmporteerde gebruiksnormen-oppervlakte niet (te groot). Deze oppervlakte kunt u nu aanpassen in CheckAgro (zie figuur).
Wel ingetekend Zijn de bufferstroken wel ingetekend (als akkerrand of als overgenomen bufferstrook), dan kunt u het gewasperceel voorzien van de type-perceel-aanduiding [bufferstrook] (zie figuur).
Geldigheid grondmonsters De controle op de geldigheid van grondmonsters (qua datum) zijn voor het jaar 2023 aangepast.
Alle derogatie-monsters max. 5 ha. Alle derogatiemonsters (standaard en gestratificeerd) mogen vanaf 1 maart 2023 niet groter zijn dan 5 ha. Deze controle is nu ingebouwd.
Enkele kleinere aanpassingen
Meer weten over onze meststoffenwetmodules? Wilt u meer weten over deze modules? Of een voorbeeldrapport bekijken? Bekijk de productinformatie op onze website.
Norm privé-uitgaven geïndexeerd Het Benchmark-resultaat voor privé-uitgaven is als enige van de Benchmark-resultaten gebaseerd op een norm, omdat de echte privé-uitgaven van de Benchmark-groep vaak beïnvloed zijn door bijzondere omstandigheden (Voorbeeld: het gezin leeft grotendeels van het inkomen van de partner in plaats van het inkomen uit het bedrijf).
Deze norm indexeren wij vanaf deze versie met de jaarlijkse consumenten prijs index (CPI).
Bandbreedte voor verzuivelde melk Bij Benchmark-resultaten van een kleine groep bedrijven werd de gemiddelde melkprijs van de referentiegroep soms heel hoog. Dit kwam door een of enkele bedrijven, binnen die kleine groep, die relatief veel melk verzuivelde.
Deze situatie wordt nu afgevangen door een nieuwe bandbreedte controle.
Verdeelnormen geactualiseerd Bij kosten die in meerdere sectoren voorkomen, zoals energie, dierenartskosten en meststoffenkosten worden deze posten, als de gebruiker zelf niets doet, automatisch verdeeld over deze sectoren. Dit gebeurt op basis van door ons onderhouden normen per post, per gewas of dier.
De normen hiervoor zijn allemaal geactualiseerd.
Begrotingsnormen akkerbouw geactualiseerd De begrotingsnormen voor akkerbouw en vollegrondsgroente-bedrijven die in ons begrotingspakket gebruikt kunnen worden zijn ook geactualiseerd.
Meer weten over onze CHECK Financieel Advies? Wilt u meer weten over deze modules? Of een voorbeeldrapport bekijken? Bekijk de productinformatie op onze website.
|