Nieuwsbrief 2023.02 (feb 2023) |
![]() ![]() ![]() |
Donderdagavond 16 februari 2023 is versie 2023.02 van CHECK uitgeleverd.
Een volledige beschrijving per module treft u onderstaand aan.
4% niet-productief areaal (NPA) geïntegreerd in berekening eco-activiteiten De berekening of er 4% niet-productief areaal (NPA) aanwezig is, is nu geïntegreerd in de berekening voor de eco-activiteiten. Het tabblad [Landbouw] heet daarom voortaan [Invoer eco-activiteiten]. Daarnaast zijn de tabbladen [Niet-productief] en [Invoer Landschap] helemaal naar rechts verplaatst en nu alleen maar leesbaar. Daardoor kun je de gegevens op deze oude tabbladen nog wel raadplegen, om de gegevensindien relevant over te nemen naar het tabblad [Invoer eco-activiteiten].
Activeren 4% berekening De 4% NPA berekening staat standaard niet aan. Deze kun je aanzetten door op het tabblad [Instellingen] te kiezen voor [Berekening maken. (Tabblad Invoer eco-activiteiten')] (zie figuur).
MERK OP: deze berekening heeft alleen zin als het bedrijf niet is vrijgesteld. Zie voor meer informatie de ‘Tool tip’.
In de help vind u een uitgebreide uitleg over deze nieuwe berekening.
Overige zaken De volgende zaken zijn ook gewijzigd:
Weegfactor sloot altijd 2,0 (update 2023.02b) Vanuit de nieuwste inzichten van RVO heeft sloot in 2023 altijd weegfactor 2,0. Hierdoor is de vraag ‘Sloot langs beheerde rand’ overbodig geworden en wordt dus niet meer gevraagd.
Meer uitleg over het gebruik In de help van deze module vind u meer uitleg over de gehele invoer/werking van de Adviestool.
Meer weten over onze nieuwe GLB Adviestool? Wilt u meer weten over deze module? Of een voorbeeldrapport bekijken? Bekijk de productinformatie op onze website.
Automatische vaststelling in GeoTool In de vorige versie was het al mogelijk om zowel in CHECK als in de GeoTool handmatig aan te geven of een perceel in een ‘Grondwaterbeschermingsgebied’ en/of in een ‘Natura 2000-gebied’ ligt. Daarnaast werd voor alle percelen zand- en lössgrond in de provincies Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg al gerekend met de laagste derogatienorm van 220 kg N-dierlijk/ha.
Vanaf deze versie wordt in de GeoTool automatisch vastgesteld of en welke percelen in een ‘Grondwaterbeschermingsgebied’ en/of in een ‘Natura 2000-gebied’ liggen. De bepaling of een perceel in een ‘nutriënten verontreinigd gebied’ ligt is ook verder geautomatiseerd.
Invoer perceel in nutriënten verontreinigd gebied Voor de meeste provincies kan (soms i.c.m. de grondsoort) al worden geconcludeerd of een perceel in een ‘nutriënten verontreinigd gebied’ ligt. Alleen voor de provincies Noord- en Zuid-Holland moet dat per perceel worden aangegeven. Dit geldt ook voor klei- en veengrond gelegen in de provincie Noord-Brabant. Voor deze invoer in deze gebeiden wordt ook een automatisch vaststelling gedaan (op basis van waterschap gebieden).
Soms ‘Herbepalen’ nodig Normaal wordt de bepaling in de GeoTool automatisch uitgevoerd. In een enkel geval zal deze bepaling handmatig gestart moeten worden. Dit is het geval als bij geen enkel perceel het ‘Grondwaterbeschermingsgebied’, ‘Natura 2000-gebied’ en/of ‘Nutriënten verontreinigd gebied’ is bepaald. U kunt dan op de knop [Herbepalen] drukken. De GeoTool zal de bepaling dan automatisch uitvoeren (zie voortgang in de knop ‘Herbepalen’).
U vindt de knop 'Herbepalen' in het tabblad ‘Gewaspercelen’, zie onderstaand figuur.
Meer weten over onze meststoffenwetmodules? Wilt u meer weten over deze modules? Of een voorbeeldrapport bekijken? Bekijk de productinformatie op onze website.
|