Nieuwsbrief 2020.07 (sep 2020) |
![]() ![]() ![]() |
Donderdag 24 september 2020 is versie 2020.07 van CHECK uitgeleverd.
Een volledige beschrijving treft u onderstaand aan.
Openstelling Gebruiksnormenberekening 2021 Vanaf deze versie is het mogelijk om (voorlopige) berekeningen van de gebruiksnormen voor 2021 te maken.
Maatwerk bemestingsplannen Diverse akkerbouworganisaties maken gebruik van een in maatwerk vervaardigd bemestingsplan. Deze bemestingsplannen kunnen vanaf deze versie voor 2021 gemaakt worden.
Specificatie geproduceerde koemelk De melkproductie op het bedrijf kan vanaf deze versie gespecificeerd worden in de volgende categorieën:
Vanaf nu is het ook mogelijk om de zelf verzuivelde melk apart in te voeren. Door deze specificatie wordt voor zelfzuivelaars automatisch de stikstof- en fosfaatproductie bepaald aan de hand van de standaardnormen voor een zelfzuivelaar.
Daarnaast is met een opmerking bij de categorie “Extra geproduceerde melk” aangegeven wat hieronder wordt verstaan.
Afbeelding: de geproduceerde melk kan nu gespecificeerd worden
Tot slot is op verschillende plaatsen in de software de term geleverd vervangen door geproduceerde melk.
Derogatiemonsters langer geldig Door het zeer laat beschikbaar komen van de derogatie, hebben de eerder genomen grondmonsters een langere geldigheidsduur gekregen (5 jaar). In de gebruiksnormenberekening 2020 keurt CHECK daarom nu alle monsters vanaf 04-09-2015 goed!
Import data van derden Er zijn diverse aanpassingen gedaan, te weten:
Diverse kleine bugs opgelost Er zijn verder een serie kleinere bugs opgelost die in heel specifieke situaties zich voordeden met minimaal effect.
BENCHMARK-MODULE
Import kolommenbalans nu mogelijk zonder balansgegevens Voor het importeren van gegevens ten behoeve van het benchmarken van jaar- en/of kwartaalresultaten zijn de balansgegevens in de kolommenbalans niet meer vereist. Daardoor verloopt het importeren van gegevens bij het benchmarken op kwartaalbasis nu nog makkelijker.
Normen akkerbouw 2019 beschikbaar Bij het benchmarken van akkerbouwresultaten zijn van kleinere gewassen soms niet voldoende gegevens beschikbaar. De ingebrachte normen worden dan gebruikt als benchmarkresultaat. De normen voor 2019 zijn nu toegevoegd.
BEGROTINGS-MODULE
Controle op balansdata in geïmporteerde gegevens Balansdata zijn voor een strategische begroting essentieel. Daarom is de controle op de aanwezigheid van balansdata in de geïmporteerde kolommenbalans uitgebreid en voorzien van een foutmelding als deze niet aanwezig zijn.
Extrapoleren fosfaatrechten Via het tabblad [Rechten en productie] van het menu [Extrapolatie] kunnen nu het aantal benutbare fosfaatrechten ingevoerd worden. Daardoor kunnen de verwachte resultaten van het bedrijf in de toekomst ook gedeeld worden door het juiste aantal fosfaatrechten.
De eventuele extra (lease-)kosten en/of investeringen konden al ingevoerd worden via respectievelijk het menu [Verlies & winst] of op het tabblad [Specificatie Activa] in het menu [Balans].
Extrapolatie melkveehouderij aangepast Bij het extrapoleren van de resultaten van de melkveehouderij wordt het gemiddeld aantal aanwezige melkkoeien in de toekomst voortaan bepaald op basis van de volgende formule:
begin- + eindaantal op de balans + extra groei of afname gedeeld door 2
Dit maakt het extrapoleren en stuk makkelijker.
Vereenvoudiging menu liquiditeitsbegroting Het maken en/of volgen van de liquiditeitsbegroting kende een aantal mogelijkheden die niet of nauwelijks gebruikt werden. Deze zijn nu uitgezet. Tevens is de liquiditeitsprognose nu verplaatst naar het onderdeel [Rapportage] omdat hij daar beter bij past!
Extra controle op afschrijvingen sectoren Als de originele boekwaarde geheel of bijna was afgeschreven en de vervangingsinvesteringen lager zijn dan de gebruikte afschrijvingen ontstond er soms een balansverschil tussen de activa- en de passiva-zijde van de balans. Deze incidenteel voorkomende situatie is nu voorkomen door de sectorafschrijvingen exact hetzelfde te behandelen als de afschrijvingen op bedrijfsniveau.
Extra controles op niet-agro en incidentele posten Vanaf deze versie wordt voorkomen dat onderstaande posten gebruikt worden in een begroting van agrarische sectoren. Daardoor wordt het sectorresultaat beter vergelijkbaar met de historische prestatie van het bedrijf. In de historische gegevens konden deze posten al niet op de agrarische sectoren geboekt worden.
Afschrijvingen rest-sector nu ook overgenomen uit balans De afschrijvingen van de rest-sector worden nu ook overgenomen uit de balans naar de V&W.
|