Nieuwsbrief 2019.08 (sep 2019) |
![]() ![]() ![]() |
Donderdagavond 5 september 2019 is versie 2019.08 van CHECK uitgeleverd.
In deze update zijn onder andere de volgende aanpassingen gerealiseerd:
Een volledige beschrijving per module treft u onderstaand aan.
Totaalresultaat benchmark melkvee anders bepaald Vanaf 218 omgerekend op basis van het aantal fosfaatrechten van de klant Vanaf deze update wordt in het melkveehouderijrapport het totaalresultaat van de benchmarkgroep omgerekend op basis van het aantal fosfaatrechten (van uw klant) en niet meer op basis van het aantal melkkoeien. Hierdoor sluit de vergelijkingsmaatstaf (afgeleid van de benchmarkgroep) veel beter aan bij de prestaties (van uw klant), binnen het aantal fosfaatrechten (van uw klant).
Voorbeeld: In onderstaand voorbeeld worden de resultaten per fosfaatrecht van de benchmarkgroep (11.855) teruggerekend op basis van het aantal fosfaatrechten van deze voorbeeld klant (5.058).
Daarbij wordt tevens rekening gehouden met het aantal fosfaatrechten, die de benchmarkgroep per koe gebruikt (11.855 / 254 = 46,67 per koe) en de melkproductie per koe van de benchmarkgroep (8.426 kg).
E.e.a. heeft tot gevolg dat de voorbeeld klant bij gelijke resultaten als de benchmarkgroep afgerond 108 koeien kan houden (5.058 / 46,67 = 108 stuks ) en ongeveer 108, 3 * 8.426 = 912.586 kg melk zou kunnen produceren. Deze uitgangspunten staan nu vermeld onder de paragraaf [Berekening groepscijfers]. Voor 2017 vindt de omrekening nog steeds plaats op basis van het aantal melkkoeien van de klant (100 stuks).
Invullen fosfaatrechten verplicht en gecontroleerd Het invullen van het aantal fosfaatrechten is daarmee vanaf deze update voor 2018 (en verder) verplicht en wordt gecontroleerd via de bandbreedtecontrole. Door dit verplicht te stellen, weten wij zeker dat het gemiddeld aantal fosfaatrechten van de benchmarkgroep altijd berekend wordt over goedgekeurde administraties met ingevulde fosfaatrechten. Reeds eerder goedgekeurde administraties zonder ingevulde fosfaatrechten zullen tijdens de update alsnog afgekeurd worden.
Administraties 2018 zonder fosfaatrechten alsnog invullen en opnieuw draaien Alle organisaties die in 2018 administraties hebben gedraaid zonder fosfaatrechten in te vullen zijn inmiddels aangeschreven met de vraag om: • de fosfaatrechten alsnog in te vullen; • en het rapport opnieuw te draaien.
Daardoor hopen wij het aantal goedgekeurde administraties, wat nu op 403 staat weer snel op het oude niveau te hebben. Er zijn namelijk 124 eerder goedgekeurde administraties vastgesteld, waarbij de fosfaatrechten niet zijn ingevuld.
Akkerbouwnormen oogst 2018 beschikbaar De akkerbouwnormen voor oogst 2018 zijn ingebracht in het systeem. Deze worden gebruikt als vervanging van het benchmarkresultaat, mochten er van een gewas onvoldoende resultaten in de database zitten. Daarnaast worden deze gebruikt bij het automatisch verdelen van de grondgebonden kosten van alle grondgebonden sectoren. Deze verdeling vond tot de update plaats op basis van de normen van 2017.
Meer weten over Financieel advies? Wilt u meer weten over deze modules? Of een voorbeeldrapport bekijken? Bekijk de productinformatie op onze website.
Aanpassingen aan GEO-tool • er is een update van de grondsoortenkaart geplaatst, die de GEO-tool vanaf het jaar 2019 gebruikt; • (kleine) wijzigingen in provinciegrenzen worden nu ook onderhouden; • het tonen van grote kaartvlakken, zoals bij provinciegrenzen, is versneld,
Kleine aanpassingen Er zijn diverse kleine aanpassingen gemaakt, te weten:
• bij voorraden dierlijke mest van mestcode 46 en 50 kan nu de 'bezinklaag' met vinkje onderscheiden worden. Daarmee kan de eindvoorraad van en bezinklaag apart gerapporteerd worden in het rapport [Aanvullende gegevens]; • ALNN schakelt binnenkort over op een nieuwe web services voor het opvragen van monsteruitslagen; CHECK is hier nu op voorbereid; • mestcode 12 en 42 nu ook opgenomen in rapport [Aanvullende gegevens]; • bij sommige veerassen komen er hoge vetpercentage van de melk voor. Daarom het vetpercentage melk nu gemaximeerd op 8%; • de tip over het inzaaien van groenbemesters aangepast (vanaf 2019 voor 16 september | t/m 2018 voor 1 september); • bij de adviesmodule Grondgebondenheid kan nu ook de oppervlakte voor waterkeringen ingegeven worden.
Meer weten over onze meststoffenwet-modules? Wilt u meer weten over deze modules? Of een voorbeeldrapport bekijken? Bekijk de productinformatie op onze website.
|