Nieuwsbrief 2015.07 (april 2015)

Vorige paginaHoofdstuk overzichtVolgende pagina

Woensdagavond 15 april 2015 is/wordt versie 2015.07 van CHECK/GRIP uitgeleverd.

 

In deze update zijn o.a. de volgende zaken gerealiseerd:

1.CIOLOS-SCAN: definitieve gewassenlijst GO 2015 geïmplementeerd,
2.FINANCIEEL ADVIES: belastingberekening in begrotingsmodule aangepast.

 
Een volledige beschrijving per module treft u onderstaand aan.

 

 

Ga naar topCHECK Ciolos-scan

1.

Definitieve gewassenlijst opgenomen
De sterk uitgebreide gewassenlijst, die ook bij de GO 2015 gebruikt wordt, is geïmplementeerd in de Ciolos-scan.

 

 

Mogelijkheden
Wanneer u het teeltplan uit de GO 2015 overneemt in de Ciolos-scan kunt u bijvoorbeeld controleren of uw klant aan de vergroeningseisen voldoet. Ook is het dan mogelijk om voor uw klant uit te rekenen wat hij/zij mag verwachten qua uitbetaling.

 

 

Conversie
De meeste ‘oude’ gewascodes hebben wij kunnen converteren naar de nieuwe gewascodes. Bij sommige was dat echter technisch onmogelijk, omdat één ‘oude’ code, veelal een gewasgroep, in de nieuwe lijst bestond uit meerdere gewascodes. Het gaat daarbij om de volgende situaties:

 

 

a.

De ‘oude’:
- [Akkerrand, onbeheerd] uit de Algemene lijst; en
- [Akkerrand, beheerd] uit het Akkerbouwstrokenpakket;
die u eerst vond onder [Bedrijfsopzet] -> [Akkerrand EA] (zie onderstaand figuur),

 

 

 

2015.07 CiolosScan oud akkerrand

 

 

 

vult u nu in onder:
- [Bouwplan gewassen (Hoofdteelt)]
met een gewascode die begint met de omschrijving
- [Rand,……]

 

 

 

2015.07 CiolosScan nieuw akkerrand

 

 

b.

De volgende ‘oude’ gewasgroepen:
- [Bloembollen en -knollen];
- [Bloemkwekerijgewassen (inclusief bloemzaden)];
- [Boomkwekerijgewassen en vaste planten < 5 jaar];
- [Boomkwekerijgewassen en vaste planten >= 5 jaar];
- [Fruit < 5 jaar];
- [Fruit >= 5 jaar];
- [Groenten open grond (inclusief groentezaden)];
- [Natuurterrein bouwland met BTR].
zijn gesplitst in afzonderlijke gewassen. U vindt ze onder de afzonderlijke gewasnamen. Had u in de vorige versie één of meer van deze gewasgroepen geselecteerd, dan wordt nu een lege regel getoond. Ter controle is het ingevulde areaal blijven staan.

 

 

c.

De nateelten hebben in de GO 2015 een eigen gewascode gekregen. In de Ciolos-scan vult u de som van de oppervlakte [Vanggewas EA] en/of [Vanggewas overig] in onder de gelijknamige regels. Dit is niet gewijzigd!

 

 

 

2015.07 CiolosScan nateelten

 

 

d.

De landschapselementen [Sloten] en [Landschapselement-ANB], vulde u eerst in onder [Akkerbouwstrokenpakket].

 

 

 

2015.07 CiolosScan oud sloten en landschapselementen

 

 

 

Omdat het landschapselement nu een afzonderlijke code gekregen heeft, vult u deze nu in onder [Landschapselementen en sloten (Hoofdteelt)].

 

 

 

2015.07 CiolosScan nieuw landschapselementen

 

 

 

Ook de sloten kunt u hier invullen, met of zonder EA.

 

 

 

2015.07 CiolosScan nieuw sloten

 

 

 

LET OP(1): landschapselementen waarvoor een SNL-a beheerpakket is afgesloten, kunt u laten meetellen voor het invullen van het Ecologisch Aandachtsgebied (EA). Als dat gewenst is, kiest u het landschapselement met in de benaming de term [SNL-EA]! In dat geval zal een korting op de SNL-subsidie plaatsvinden!
Merk op: alle reeds ingevoerde landschapselementen-ANB zijn standaard geconverteerd naar 2621 Houtwallen en –singels SNL-EA!

 

 

 

LET OP (2): sloten kunt u bij het [Akkerbouwstrokenpakket] meetellen, indien de sloot aansluitend aan een beheerde akkerrand ligt. U kunt de volledige sloot meetellen (geheel) of de helft van de sloot (helft). Indien sloten wel zijn ingetekend bij de GO, maar u wilt ze niet als EA mee laten tellen, dan kunt u de sloot zonder ‘EA’ invoeren.

 

 

 

LET OP (3): de bij het [Akkerbouwstrokenpakket] verplichte 30% beheerde randen, vult u in onder [Bouwplan gewassen (Hoofdteelt)] en wel met de gewascode 345, die tevens de omschrijving [strokenpakket] bevat (zie onderstaand figuur):

 

 

 

2015.07 CiolosScan nieuw beheerde randen

 

 

 

LET op (4): kiest u voor het [Akkerbouwstrokenpakket], dan controleert de software of het ingevoerde bouwplan voldoet aan de 30% beheerde randen!

 

 

e.

Gewassen die aaltjes bestrijden (zoals tagetes erectas), kunnen als hoofdgewas zowel met als zonder EA ingevoerd worden. In het laatste geval is het een gewoon gewas.

Merk op: Een eventueel vanggewas aaltjesbestrijding EA (uit de vorige versie van de Ciolos-scan) is geconverteerd naar het gewas 346 tagetes erecta EA!

 

2.

Braak
Bepaalde gewassen worden, indien ingevuld bij ‘Hoofdteelt’, als ‘braak’ bestempeld, zoals bijvoorbeeld ‘aaltjesbestrijding voor invulling EA’. Een ‘braakgewas’ telt mee bij bepaalde vrijstellingen voor de vergroeningseisen. Deze ‘braakgewassen’ zijn nu opgenomen in de bepaling of een vrijstelling van toepassing is. ‘Braak’ is nu ook opgenomen in de nieuwe stroomschema's gewassen-eis en EA-eis die als bijlage in de Ciolos-scan zijn gevoegd.

 

3.

Jonge landbouwers
De toelichting bij dit onderdeel is aangescherpt.

 

4.

Oude invoertabblad uitgezet
Het oude invoertabblad is uitgezet, omdat wij er nu van uitgaan dat iedereen de gegevens al eens overgenomen heeft naar de nieuwe invoer.

 

5.

Onterechte foutmelding niet voldoen aan vergroeningseisen gecorrigeerd
Wanneer en bedrijf bijvoorbeeld 14 ha bouwland heeft, is deze vrijgesteld van EA-verplichting. Als daarnaast wordt voldaan aan de twee-gewasseneis werd in het rapport ten onrechte de conclusie getrokken, dat niet aan de vergroeningseisen werd voldaan. In het instellingenblad kon NIET voor kortingsberekening gekozen worden. Hier werd wel geconcludeerd, dat het bedrijf aan de eisen voldeed. Met deze versie trekt de software zowel in het instellingenblad als in de rapportage dezelfde juiste conclusie.

 

 

 

Ga naar topCHECK Financieel Advies

1.

Belastingberekening: hogere voorbedeling dan winst
De belastingberekening per vennoot houdt vanaf nu ook rekening met de mogelijkheid, dat de som van de voorbedelingen per vennoot hoger is dan de gerealiseerde bedrijfswinst!

 

2.

Belastingberekening: MKB vrijstelling 3e en 4e vennoot
De berekening van de MKB-vrijstelling voor de 3e en/of 4e vennoot moest in latere begrotingsjaren handmatig gecorrigeerd worden. Vanaf deze versie gaat dat bij deze vennoten ook in de latere begrotingsjaren weer automatisch goed!

 

 

 

Ga naar top