Nieuwsbrief 2013.11 (december 2013)

Vorige paginaHoofdstuk overzichtVolgende pagina

Donderdagavond 19 oktober 2013 is/wordt versie 2013.11 van CHECK/GRIP uitgeleverd.

 

In deze update zijn o.a. de volgende zaken gerealiseerd:

1.GEBRUIKSNORMEN: Kringloopwijzer aansturen vanuit CHECK;
2.CIOLOS-SCAN: berekeningswijze aangepast aan nationale keuzes die staatssecretaris Dijksma 6 december 2013 bekend heeft gemaakt.

 
Een volledige beschrijving per module treft u onderstaand aan.

 

 

Ga naar topCHECK Gebruiksnormen

Kringloopwijzer
Vanaf deze versie kunnen licentiehouders van de BEX-module de Kringloopwijzer vanuit CHECK vullen met gegevens. Vervolgens kan de Kringloopwijzer opgestart worden en verschijnt het rapport uit de Kringloopwijzer.

 

LET OP:
De uitkomsten van de Kringloopwijzer, ongeacht of deze via CHECK worden gevuld, zijn het meest betrouwbaar voor zuivere melkveehouderijbedrijven!

 

In- en uitvoer

De invoer voor de kringloopwijzer, die deels gebaseerd wordt op de gegevens uit de BEX, kunt u zichtbaar maken door op het tabblad [INSTELLINGEN] van het menu [GRAASDIEREN] onderstaande keuze te maken (zie figuur).

 

2013.11 Invoer kringloopwijzer

 

Vervolgens moet op een aantal plaatsen de gegevens van BEX aangevuld worden, zodat deze invoer ook geschikt is om een Kringloopwijzer mee op te stellen.

 

Menu [Graasdieren] -> tabblad [Voer(BEX)]

Hier moet ook het ruw- en krachtvoer voor overig vee worden ingevuld én het ruwe as-gehalte van alle gras- en maiskuilen (zie figuur).

 

2013.11 Invoer kringloopwijzer ruwe as kuilen

 

Menu [Meststoffen] -> tabblad [Forfaits]

 

Geef hier aan of een eigen kunstmestsoort een ureummeststof is (zie figuur).

 

2013.11 Invoer kringloopwijzer aanduiding ureummeststof

 

Menu [Kringloopwijzer]

 

Via dit menu vult u de overige gegevens in voor de Kringloopwijzer. Vervolgens activeert u de kringloopwijzer via de knop:

 

2013.11 Aanroep kringloopwijzer knop export

 

LET OP:
Het kan zijn dat de EXPORT-knop niet actief is! In dat geval kunt u op het tabblad [CONTROLE] de oorzaak vinden waarom de Kringloopwijzer nog niet geactiveerd kan worden (zie figuur). Voor een snellere werkwijze adviseren wij u deze foutmeldingen vooraf te bekijken en indien nodig te corrigeren!

 

In onderstaande figuur zijn alle eventuele foutmeldingen zichtbaar gemaakt.

 

2013.11 Kringloopwijzer controle gegevens

 

Menu [Kringloopwijzer] -> overige tabbladen
Via de overige tabbladen kunt u de extra gegevens voor de Kringloopwijzer invullen. De tooltips (‘rode puntjes’) geven aan welke invoer er precies verwacht wordt.

 

Daarnaast kunt u via het menu [Algemene gegevens] -> [Algemene bedrijfsgegevens] de NAW-gegevens van uw klant invullen!

 

Gebruiksnormen
Binnen de meststoffenmodules zijn een groot aantal kleinere aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd, die in bepaalde zeer specifieke situaties voorkwamen. Daarnaast zijn nog enkele zichtbare wijzigingen doorgevoerd, te weten:

 

1.

Het aantal direct zichtbare invoerregels van voer bij BEX wordt nu beperkt. Daardoor heeft u meer overzicht. Heeft u meer regels nodig dat de direct zichtbare, dan verschijnen deze vanzelf!

 

2.

De toelichting bij de berekening van de verplichte mestverwerking vermelde de verkeerde percentages. Rekenkundig werd met de juiste percentages gewerkt!

 

LET OP:

De voorgestelde aanscherpingen en versoepelingen in het kader van het 5e Actieprogramma Nitraat zijn nog niet opgenomen. De exacte gegevens hiervoor zijn nog niet beschikbaar en kunnen nog wijzigen zolang er geen akkoord is met Brussel over deze aanpassingen! Voorzichtigheid in de advisering is daarom op zijn plaats.

 

 

 

Ga naar top CHECK Ciolos-scan

De berekeningswijze van de bedrijfstoeslagen is aangepast aan de op vrijdag 6 december 2013 bekend gemaakte nationale keuzes.

 

Invoer

Om één en ander te kunnen realiseren, zijn de volgende wijzigingen aangebracht in de invoer, te weten:

 

1.

Verhuurde rechten in 2014 tellen nu mee voor de berekening van de overgangsbetalingen van de eigenaar van de rechten van 2015 tot en met 2018. Deze werden in de vorige versie buiten beschouwing gelaten.

 

2.

Omdat nog niet exact bekend is welke gewassen tot welke EFA-categorie gaan behoren, zijn een drietal nieuwe gewassen c.q. gewascodes geintroduceerd, te weten:

 

 

a.

EFA op bouwland. #01: hier vallen onder akkerranden, bufferstroken en bepaalde eiwitgewassen die aan de EFA-eisen voldoen;

 
MERK OP: waarschijnlijk zullen vlinderbloemige gewassen alleen als ‘EFA’ meetellen als het voedergewassen zijn (die in combinatie met bijv. akkerranden worden geteeld). Om deze reden worden vlinderbloemige gewassen voor de consumptie (bijv. doperwten, stamslabonen, e.d.) niet meer als EFA-gewas meegeteld.

 

 

b.

EFA aansluitend aan bouwland, #02: hier vallen onder landschapselementen en bufferstoken aansluitend aan het (bouwland).

 

 

c.

EFA sloot, #03: hier vallen onder bepaalde aangrenzende sloten die aan de EFA-eisen voldoen.

 

3.

De berekening voor de Jonge landbouwers is tijdelijk uitgezet. Motivatie: de staatssecretaris heeft wel aangegeven, dat zij ruimhartig de mogelijkheden voor jonge landbouwers zal toepassen, maar niet exact hoe!

 

Rapport

In het rapport zijn de volgende aanpassingen doorgevoerd:

 

4.

Een groot deel van de toelichtende teksten zijn daar waar nodig herzien.

 

5.

Bij de budgetverdeling is het bedrag wat overgeheveld wordt naar pijler 2 verlaagd naar 20 miljoen. Daarnaast is 2 miljoen gereserveerd voor graasdierpremies!

 

6.

De vergroeningspremie wordt nu berekend als een percentage van de basispremie. Dit op basis van de nieuwe beschikbare budgetten.

 

7.

De verhuurde rechten in 2014 tellen nu bij de eigenaar mee in de berekening van de overgangsbetalingen.

 

8.

Alle afgeleide berekeningen zijn aangepast.

 

9.

Bij huur en verhuur in 2015 is een opmerking geplaatst, omdat deze berekening in de meeste gevallen geen zin meer heeft. Er komt namelijk een regeling voor het toekennen van betalingsrechten aan de eigenaar van de grond, bij (ver)huur van grond in 2015. Het gevolg is onder andere, dat de referentie van de huurder alleen over de, op eigen grond ontstane, betalingsrechten wordt verdeeld en dan niet over de rechten die op verhuurde grond ontstaan.

 

Hierdoor is het niet meer nodig om de referentie bij einde huur te verrekenen.
Verrekening van de benutting tijdens de (ver)huurperiode 2015 blijft dan nog wel nodig. Deze regeling geldt alleen bij (ver)huur tussen actieve landbouwers. De berekening is nog wel gewenst/noodzakelijk als de verhuurder geen actief landbouwer is en de huurder wel.

 

 

 

Ga naar top