Nieuwsbrief 2011.02 (februari 2011)

Vorige paginaHoofdstuk overzichtVolgende pagina

Vanaf vandaag kunt u gebruik maken van versie 2011.02 van CHECK of GRIP.

In deze versie is de zeer recent bekend gemaakte versoepeling van de regels m.b.t. het boer-boertransport geïmplementeerd. Daarnaast wordt nu het fosfaatefficiëntiegetal voor de varkenshouderij door CHECK berekend! Eén en ander i.v.m. de op handen zijnde regelgeving hieromtrent! Tot slot is er een kleine wijziging in de BEX-berekening doorgevoerd!

 

 

Ga naar top Module: Gebruiksnormen / bemestingsplan

1.

Fosfaatefficiëntiegetal varkenshouderij

De varkenshouderij (LTO) tracht via het voer de benutting van fosfaat te verbeteren. Dit met als doel een dreigende korting op varkensrechten te voorkomen. Deze benutting wordt uitgedrukt in een fosfaatefficiëntiegetal.

 

De voorlopige berekeningswijze is vanaf nu opgenomen in CHECK, om u en uw varkenshouderijklanten vast een indruk te geven omtrent de hoogte van dit efficiëntiegetal.

 

U vindt het getal op het tabblad [STALBALANS] binnen de [INVOER] van staldieren (zie figuur) als er uitsluitend varkenshouderijmutaties zijn ingevoerd!

 

 

2011.02 fosfaatefficientiegetal

 

2.

Boer-boertransport aangepast

Staatssecretaris Bleker heeft zeer recent de regels m.b.t. het boer-boertransport versoepeld. De nieuwe percentages, ingaande 01-01-2011, worden vanaf nu in CHECK toegepast!

 

3.

BEX

Door een gewijzigde interpretatie van de Handreiking BEX worden vanaf heden de berekening van het gehalte aan stikstof en fosfaat in vers gras bepaald op basis van het gehalte in aangelegde kuilen. Dit gehalte werd tot op heden bepaald aan de hand van de verbruikte hoeveelheid kuilgras. Afhankelijk van het gehalte in al het kuilgras versus het gehalte in de aangelegde kuilen, kan dit de BEX-berekening van alle geregistreerde jaren zowel positief als negatief beïnvloeden!

 

4.

Werkingscoëfficiënten

a

Het bepalen van de juiste werkingscoëfficiënt voor alle denkbare situaties (jaren sinds 2006, diercategorieën, grondsoorten, aanwendingstijdstip e.d.) is de afgelopen jaren erg complex geworden. Om één en ander toch beheers- en onderhoudbaar te houden, is vanaf nu een geheel nieuwe methode voor het vaststellen van de juiste werkingscoëfficiënt geïmplementeerd.
Deze nieuwe methode is zeer uitgebreid getest. U merkt of ziet er in principe ook niets van! Toch raden wij u aan extra alert te zijn op eventuele onvolkomenheden en deze direct aan ons te melden!

 

b

Eén van de positieve gevolgen van de eerder beschreven nieuwe methode is, dat de werkingscoëfficiënt van staldierendrijfmest uitgereden op zand- en lössgrond voortaan altijd uitgedrukt wordt als 70% i.p.v. als 60% + 10% correctie!

 

c

Heeft u te maken met bedrijven met zand- en/of lössgrond én klei- en/of veengrond dan zijn de volgende twee punten voor u nog van belang!

 

 

I

Wanneer op een bedrijf naast zand- en lössgrond ook klei- en/of veengrond voorkomen, moest tot op heden de hoeveelheid mest uitgereden op zand- en/of lössgrond ingegeven worden, zodat dat deel verhoogd kon worden met 10%. Vanaf deze versie moet de hoeveelheid mest ingegeven worden, die uitgereden wordt op klei- en/of veengrond. De werkingscoëfficiënt van deze mest wordt dan verlaagd met 10% van 70 naar 60%! Deze nieuwe werkwijze leidt ertoe, dat wij altijd van de meest ongunstige/veilige situatie uitgaan!
Uw eerder ingegeven mest uitgereden op zand- en lössgrond wordt met deze update automatisch geconverteerd!

 

 

II

Ook bij de geproduceerde staldierendrijfmest uit de stalbalans, wordt bij zand- en/of lössgrond standaard uitgegaan van een werkingscoëfficiënt van 70%. Op deze wijze berekenen wij altijd de meest ongunstige situatie, zodat de berekening altijd aan de veilige kant blijft. Door, zoals beschreven, in te geven dat (een deel van) de mest op klei- en veengrond is uitgereden, kan de werkingscoëfficiënt verlaagd worden met 10%!

 

 

 

2011.02 uitgereden_op_klei

 

5.

Enkele kleinere puntjes

a

Het gehalte van eigen kunstmestsoorten op het tabblad [FORFAITS] kan vanaf nu in 3 decimalen ingegeven worden. Er wordt ook verder in het programma gerekend met 3 decimalen, ook worden deze soms niet getoond!

 

b

De forfaitaire norm voor mestcode 10 stond helaas foutief op 3,721 kg per ton. Deze is gewijzigd in de juiste forfaitaire waarden van 3,7 kg per ton.

 

c

Diverse kleine lay-outverbeteringen zijn doorgevoerd!