Nieuwsbrief 2010.10 (oktober 2010)

Vorige paginaHoofdstuk overzichtVolgende pagina

Vanaf heden kunt u gebruik maken van versie 2010.10 van CHECK of GRIP.

 

De belangrijkste wijzigingen:

1.

U kunt administraties voor 2011 aanmaken

2.

Gewasregistratie i.p.v. perceelsregistratie is mogelijk gemaakt

3.

Fosfaatdifferentiatie zonder grondmonsters en perceelregistratie is nu mogelijk

4.

De keuzelijsten voor gewassen, grondmonsters en kunstmestsoorten bevatten nu ook de benaming van de betreffende keuze

5.

Het aantal voor- en volgteelten is uitgebreid

 

Zie voor meer details de complete beschrijving hierna.

 

 

Ga naar top Algemeen

De modules gebruiksnormen, bemestingsplan, veeregistratie en GDI kunnen vanaf deze versie voor het jaar 2011 gebruikt worden.

 

 

Ga naar top Module: Gebruiksnormen / bemestingsplan

De volgende verbeteringen zijn doorgevoerd:

 

1.

Gewasregistratie met snelle invoer fosfaattoestandzonder grondmonsterkoppelingen

Vanaf heden kunt u ook een gebruiksnormenberekening maken zonder registratie van percelen. Op het tabblad [PERCELEN] voert u dan de, op het bedrijf aanwezige, gewassen in met de bijbehorende totale oppervlakte per gewas.

 

Om in deze situatie ook met gedifferentieerde fosfaatnormen te kunnen werken, is er een fosfaatregistratie op bedrijfsniveau gemaakt.

 

Motivatie: door deze aanpassing kunnen alle administraties voor niet-derogatiebedrijven (akkerbouw, veel staldierenbedrijven) veel sneller gemaakt worden. Nadere uitleg treft u per punt aan onder onderstaande figuur.

 

U kunt deze mogelijkheid activeren door op het tabblad [INSTELLINGEN] van het menu [PERCELEN] te kiezen voor [ja, zonder grondmonsters].

 

 

2010.10 gebruiksnormen_zonder_grondmonsters

 

 

Vervolgens zal het tabblad [PERCELEN] er als volgt uitzien (zie de toelichting onder deze figuur!).

 

 

2010.10 percelen_zonder_grondmonsters

 

 

1.

U kunt vanaf deze versie de gewassen kiezen uit een lijst, die ook de namen van het gewas vermeldt.

 

 

2.

In de kolom [OMSCHRIJVING] kunt u een opmerking plaatsen. U kunt bijvoorbeeld de rasnaam van een gewas alhier vermelden.

 

 

3.

Boven de ‘normale’ invoer verschijnt een invoerblok voor de fosfaatregistratie op bedrijfsniveau, zonder grondmonsters te gebruiken. Automatisch wordt de fosfaattoestand van de gehele bedrijfsoppervlakte aangemerkt als een fosfaattoestand [HOOG], met bijbehorende lagere normen. Er wordt automatisch onderscheid gemaakt in gras- en bouwland.

 

 

a.

Aan de hand van beschikbare grondmonsteruitslagen kunt u alhier zelf de oppervlakte met een fosfaattoestand [Neutraal], [Laag] of [Arm] ingeven. De gebruiksruimte aan fosfaat zal navenant verhoogd worden.

 

 

b.

Wanneer er sprake is van fosfaatarme oppervlakte zal automatisch de fosfaattoestand totaal en totaal organisch berekend en getoond worden. Dit gebeurt alleen als er bouwland is ingegeven (Deze situatie is niet afgebeeld in de figuur!).

 

 

c.

Wanneer de ingevoerde oppervlakte de totale bedrijfsoppervlakte overstijgt, verschijnt er een foutmelding.

 

 

MERK OP: in boven getoond voorbeeld volgt op een deel van de wintertarwe een groenbemestingsgewas. Deze methode maakt ook de invoer van groenbemestingsgewassen op bedrijfsniveau erg eenvoudig en snel mogelijk.

 

2.

Gebruiksnormen per ha

Voortaan worden de gebruiksnormen per perceel of gewas alleen nog maar per hectare getoond (zie punt 4 uit de figuur hierboven). In de kopregels blijft overigens wel de totale gebruiksnorm op bedrijfsniveau zichtbaar.

 

3.

Aantal voor- en volgteelten uitgebreid tot 9 stuks

Met name ten behoeve van de registratie voor vollegrondsgroenten bedrijven is het aantal voor- en volgteelten uitgebreid naar 9 stuks.

 

4.

Keuzelijst grondmonsters en (eigen) kunstmestsoorten ook met bijbehorende benaming

Net als bij de gewassen worden ook bij de grondmonster en kunstmestsoorten voortaan de bijbehorende benaming getoond in de keuzelijstjes. Dit verhoogt het gebruiksgemak en verkleint de kans op het maken van fouten!

 

5.

Percentage droge stof van overige organische meststoffen

Het percentage droge stof wordt nu ook in een aparte kolom in de rapportage getoond als het ingevoerde gewicht in tonnen droge stof is uitgedrukt. In de kolom omschrijving wordt bij alle compostsoorten altijd het percentage droge stof vermeld. Dit als onderbouwing van de berekende fosfaatvrijstelling.

Daarnaast wordt nu ook de status van de mutaties (plan of definitief) alhier vermeld.

 

 

2010.10 percentage_droge_stof_in_rapportage

 

6.

Aantal schoonheidsfoutjes en tooltips aangepast

Een aantal schoonheidsfoutjes in de rapportage zijn verbeterd! Daarnaast is in de invoer een aantal ‘tooltips’ aangepast!