Nieuwsbrief 2010.05 (april 2010)

Vorige paginaHoofdstuk overzichtVolgende pagina

Vanaf heden kunt u gebruik maken van versie 2010.05 van CHECK of GRIP. In deze versie is een groot aantal wensen binnen de GEBRUIKSNORMEN-module gerealiseerd. Daarnaast is binnen de module GDI/TOESLAGRECHTEN het adviesrapport, de samenvatting uit de GDI en het overzicht gewaspercelen aangepast aan de situatie voor 2010. Belangrijkste verandering is, dat binnen het overzicht gewaspercelen er nu selecties mogelijk zijn, waardoor verschillen tussen de meststoffenregistratie binnen CHECK en de GDI snel gevonden kunnen worden!

 

 

Ga naar top Module: Gebruiksnormen

 

1.

Overzicht samenstelling combi-monsters

In het model: [Bijlage] is een extra tabblad ingevoegd met als titel: [Gecombineerde grondmonsters]. Dit tabblad wordt getoond als er gecombineerde grondmonsters gekoppeld zijn in het model [Percelen], tabblad [Percelen] aan percelen. Als een combinatie-monster niet is gekoppeld, wordt het op dit tabblad ook niet getoond!

U kunt met dit overzicht uw klant of bijvoorbeeld de AID tonen uit welke monsters het gewogen gemiddelde combi-monster is opgebouwd!

 

 

Voorbeeld:

2010.05 Voorbeeld samenstelling combimonsters

 

Kleinere aanpassingen
Er is een hele serie kleinere wensen en opmerkingen opgelost; te weten:

 

2.

Op het tabblad [Instellingen] van de [Gebruiksnormenrapportage] kunt u nu ook, bij minder dan 100% zand- of lössgrond, aangeven dat de eventueel nog aan te voeren dierlijke mest op zand- of lössgrond zal worden uitgereden!

 

2010.05 Vraag uitgaan van aanvoer op zand_loss

 

Bij aangevoerde rundveedrijfmest wordt nu ook de juiste werkingscoëfficiënt (60%) getoond.

 

3.

De situatie waarbij een grondmonster, wat in een gecombineerd grondmonster reeds gebruikt wordt, en per abuis ook nog eens apart gekoppeld wordt aan een ander (topografisch) perceel leidt nu ook tot een foutmelding.

 

4.

De tabelkoppen van de stalbalans in de [Gebruiksnormenrapportage] werd bij alleen dieren op vaste mest niet getoond. Deze schoonheidsfout is nu opgelost!

 

5.

Het gewas komkommerachtige is toegevoegd aan de lijst met volgteelten. In de praktijk blijkt het gewas courgette meer dan 1x per jaar geteeld te worden.

 

6.

Zowel de analyse- als de monsternamedatum worden nu in de rapportage [Bijlage] getoond!

 

7.

De werkingscoëfficiënt van champost, aangewend in het najaar, staat voortaan op 25%! Dit bleek gewenst volgens antwoorden van DR, die erg lang op zich hebben laten wachten!

 

8.

In de [Gebruiksnormenrapportage] wordt bij de mestproductie van graasdieren nu de diercategorie als een korte omschrijving getoond. De officiële benamingen zijn regelmatig te lang voor de beschikbare tekstruimte, hetgeen niet fraai was.

 

9.

De berekende aanvoerruimte van dierlijke mest in het [Gebruiksnormenrapportage] wordt nu ook weer getoond als aangewend in het najaar. Dit i.v.m. een afwijkend werkingscoëfficiënt!

 

10.

De N-productie van melkkoeien op vaste mest, met een melkproductie van 7875 – 8124, stond foutief in de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. Deze is nu aangepast van 112,5 naar 122,5 kg N.

 

11.

De berekeningmethode voor winterkoolzaad is vanaf 2010 afwijkend van andere winterteelten. De nieuwe methode wordt nu toegepast.

 

12.

De N-norm voor zomertarwe op kleigrond vanaf 2010 is onlangs verhoogd naar 150 kg. Deze aanpassing is doorgevoerd.

 

13.

De N-norm van zaaiuien op kleigrond is verhoogd van 120 kg naar 145 kg N, conform de toezegging van de minister van LNV!

 

14.

De stalbalans in het [Gebruiksnormenrapportage], bij eenden en kalkoenen, werd niet helemaal volledig getoond, De berekening ging wel goed!

 

15.

Op het tabblad [Gewassen] in het invoermodel [PERCELEN] wordt nu bij de telling van de oppervlakte per gewas de uitgebruik gegeven grond niet meer meegeteld!

 

Overige opmerkingen:

 

16.

De uiterste analysedatum voor derogatiemonsters is in 2010 verschoven naar 31 maart. De software is hierop niet aangepast en zal een opmerkingscode geven. Ondanks deze opmerkingscode worden alle berekeningen wel gemaakt alsof het monster juist is!!

 

 

 

 

Ga naar top Module: Toeslagrechten / GDI

 

Aanpassing overzicht gewaspercelen

 

1.

De samenvatting van het overzicht gewaspercelen is zoveel mogelijk gelijk getrokken met de GDI 2010.

 

 

Een uitsnede uit de samenvatting

2010.05 Samenvatting overzicht gewaspercelen

 

2.

Het overzicht gewaspercelen is aangepast, zodat heel snel met een drietal selecties de verschillen tussen de GDI en de gebruiksnormen / bemestingsplanregistratie voor de Meststoffenwet gevonden kunnen worden (zie uitsnede uit overzicht gewaspercelen).

Doel: zorgen dat de rapportages t.b.v. de Meststoffenwet overeenkomen met de GDI-opgave!

 

 

Het overzicht gewaspercelen geeft informatie over de belangrijkste zaken uit de GDI.

2010.05 Overzicht grondonderzoek en gewaspercelen

 

Kleinere aanpassingen
Er is ook een aantal kleinere wensen en opmerkingen opgelost; te weten:

 

3.

In het adviesrapport wordt vanaf 2010 rekening gehouden met een modulatiekorting van 8%. Verder is er een attendering opgenomen in verband met de ondergrens van de uitbetaling van € 500,-. Deze is door CHECK niet te bepalen i.v.m. de nog gekoppelde GLB steun.

 

4.

De controle op de benutting van rechten op SNL/(P)SAN-gronden is uitgezet. Reden: er is geen informatie meer beschikbaar aangaande de pakketten waarmee wel of geen toeslagrechten benut kunnen worden. Kortom: de controle is onmogelijk!

 

5.

Vanaf 2010 moeten toeslagrechten minimaal eens per twee jaar benut worden. In de adviestekst wordt hier nu rekening mee gehouden!

 

6.

“Speciale toeslagrechten” heten voortaan “Bijzondere toeslagrechten”. Deze nieuwe benaming is in de in- en uitvoermodellen aangepast.