Nieuwsbrief 2009.06 (juni 2009)

Vorige paginaHoofdstuk overzichtVolgende pagina

Vanaf heden kunt u gebruik maken van versie 2009.06 van CHECK of GRIP. In deze versie zijn vernieuwingen/verbeteringen aangebracht in de modules: Gebruiksnormen/BEX en Bemestingsplan.

 

 

Ga naar top Module: Gebruiksnormen en Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX)

Graasdieren

 

1

Indicatieve prognose gebruiksruimte 2010 e.v.
Vanaf 2010 wordt het 4e Actieprogramma Nitraatrichtlijn van kracht. Hoewel nog niet alle details zijn uitgewerkt, leek het ons toch nuttig, dat u uw klanten nu reeds een goede indruk kunt geven van de eventuele gevolgen van deze wijzigingen. Wij hebben een kort en bondig rapport gemaakt wat u aantreft op het TABBLAD volgend op het normale GEBRUIKSNORMENRAPPORT (zie figuur).

 

 

2009.06 indicatieve prognose

 

 

Omdat rondom de bemonstering van fosfaat nog veel onduidelijkheden zijn, treft u in de rapportage zowel de situatie aan bij een laag, neutraal en een hoog fosfaatgehalte in de grond (zie figuur).

 

 

2009.06 Verschillende fosfaatgehalten

 

2

Saldo nog af te voeren hoeveelheid mest
In het model MESTSTOFFEN is nu, binnen de SAMENVATTING, in één oogopslag te zien hoeveel dierlijke mest er nog afgevoerd kan worden. Zoals u ziet in onderstaande figuur is dit zowel uitgedrukt in tonnen, als in stikstof en fosfaat. Tevens is onderscheid gemaakt in drijfmest en vaste mest.

 

 

2009.06 Saldo af te voeren mest

 

 

LET OP: deze nieuwe functionaliteit werkt alleen juist indien u EENMALIG voorafgaand aan het kiezen van het model MESTSTOFFEN eerst – indien van toepassing - de modellen GRAASDIEREN en/of STALDIEREN bekijkt!

 

3

LET OP: Overnemen BEX-gegevens van 2008 naar 2009
Omdat BEX in 2009 een andere indeling in voercategorieën kent, moet u bij het overnemen van gegevens uit 2008 alle maïskuilmutaties handmatig overzetten naar de juiste categorie (CTRL-C/CTRL-V). Daarnaast moet ook in 2009, indien van toepassing, het aantal uren beweiding worden ingevoerd.

 

4

Volledige gewassenlijst per grondsoort nu in rapportage
Vooral voor bedrijven met veel verschillende gewassen (veelal plantenteeltbedrijven) was de huidige opsomming in hoofdstuk 1 te summier. Vanaf deze versie krijgt u nu een volledige lijst met alle gewassen per grondsoort met hun bijbehorende gebruiksnormen.

 

5

Perceelsnummers in hoofdstuk 1
De perceelsnummers staan nu ook vermeld in hoofdstuk 1 van de rapportage.

 

6

Opmerking bij negatief gebruik dierlijke mest
Wanneer het gebruik aan dierlijke mest een negatief resultaat geeft, komt er een opmerking in de rapportage hoe hier mee om te gaan. Feitelijk kan een NEGATIEF gebruik niet en is veelal een gevolg van frictie tussen forfaitaire waarden en de praktijk.

 

7

Mutaties in rapportage op ‘definitief’ als rapport op definitief gezet wordt.
Het feit, dat sommige mutaties nog op PLAN stonden in een definitief rapport, riep vragen op bij de AID. Om niet alle mutaties te moeten nalopen, worden nu alle mutaties in het rapport op DEFINITIEF gezet, wanneer de rapportage als definitief wordt aangemerkt!

 

8

Kleinere aanpassingen

a

In het gebruiksnormenrapport wordt de tabel met de aanvoerruimte van meststoffen nu niet meer getoond als er geen mestsoort is gekozen. Wel blijft er een opmerking staan aangaande de mogelijkheid van mestaanvoer.

b

Enkele kleinere tekstuele of gebruikersaanpassingen.

 

 

Ga naar top Module: Bemestingsplan

 

1

Wel een bemestingsadvies bij foutcode 1 en 5
Vanaf deze versie wordt wel een bemestingsadvies gegenereerd ook al constateert de software d.m.v. een foutmelding:
a). (foutcode 1) een overschrijding van de 5 ha–eis
b). (foutcode 5) dat het monster te laat is geanalyseerd. Dit is overigens een nieuwe controle.

 

2

Verdeelde mest op zand- en lössgrond nu getoond
De hoeveelheid mest, die binnen het model MESTSTOFFEN aangemerkt wordt als uitgereden op zand- en lössgrond, werd reeds vermeld in het model VERDELEN VAN MEST. Nu echter wordt ook – ter controle – getoond hoeveel van deze mest ook daadwerkelijk is verdeeld over de percelen zand- en lössgrond.