Nieuwsbrief 2014.14 (nov 2014)

Vorige paginaHoofdstuk overzichtVolgende pagina

Donderdagavond 6 november 2014 is/wordt versie 2014.14 van CHECK/GRIP uitgeleverd.

 

In deze update zijn o.a. de volgende zaken gerealiseerd:

1.GEBRUIKSNORMEN: openstelling jaar 2015 met lagere fosfaatgebruiksnormen, lagere stikstofgebruiksnormen voor veel akkerbouwgewassen op zuidelijke zand- en lössgrond, voorlopige productienormen voor rundvee en een werkingscoëfficiënt van stikstof van 85% voor varkensdrijfmest op zuidelijke zand- en lössgronden,
2.CIOLOS-SCAN: diverse kleine aanpassingen.

 

 
Een volledige beschrijving per module treft u onderstaand aan.

 

 

 

Ga naar topCHECK Gebruiksnormen

De gebruiksnormenberekening is vanaf deze versie mogelijk voor het jaar 2015.

 

Er zijn wel twee waarschuwingen op z’n plaats, te weten:

 

1.

Forfaitaire productienormen rundvee 2015 onder voorbehoud
De forfaitaire productienormen voor rundvee zijn nog niet definitief vastgesteld. In de update zijn de voorlopige normen opgenomen. In december 2014 zullen naar verwachting de normen definitief worden en dan volgt een update met de definitief vastgestelde normen voor 2015.

 

2.

Werkingscoëfficiënt gebruik varkensdrijfmest
Vanaf 2015 wordt de werkingscoëfficiënt voor het gebruik van varkensdrijfmest op zuidelijk zand- en lössgrond 85%. Deze norm wordt in de software vanaf deze versie dan ook gebruikt in de berekeningen.
Wanneer echter binnen één administratie naast zuidelijk zand- en lössgrond ook nog andere zandgronden voorkomen, zal het gebruik van varkensdrijfmest ook op die grond tegen 85% werkingscoëfficiënt ingerekend worden. Dat zou 80% moeten zijn. De werkelijkheid zou dus gunstiger kunnen uitpakken.
 
Motivatie: om in het bovengenoemde voorbeeld de juiste werkingscoëfficiënt te hanteren, moet de gebruikte varkensdrijfmest aan de desbetreffende zandgrond worden toegewezen. Dit is nog niet mogelijk binnen de huidige versie van ons pakket. Desondanks leveren wij deze versie toch uit, omdat in heel veel gevallen gebruikers niet met deze situatie te maken hebben. Zij kunnen met deze versie – rekening houdend met het onder punt 1 genoemde – reeds een goede berekening c.q. prognose maken!

 

 

 

Ga naar topCHECK Ciolos-scan

1.

Aanpassingen rapportage

In de rapportage zijn diverse kleine aanpassingen doorgevoerd en foutjes hersteld.

 

 

Ga naar top