Nieuwsbrief 2009.01 (januari 2009)

Vorige paginaHoofdstuk overzichtVolgende pagina

Vanaf heden kunt u gebruik maken van versie 2009.01 van CHECK of GRIP. In deze versie is één kleine wijziging gemaakt in de BEMESTINGSPLAN-module. De belangrijkste wijzigingen in deze versie betreffen de SRA-Begrotingsmodule, die door ons vanaf heden ook aangeboden mag worden aan niet SRA-leden. Voor meer informatie over de SRA-Begrotingsmodule kunt u contact met ons opnemen.

 

Module: Bemestingsplan/ Foutmelding opgelost

1

Bij [STAP 2: Verdelen] werd vanaf 30 percelen een foutmelding getoond, die overigens verder geen consequenties had. Deze melding komt nu niet meer voor.

 

 

Module: SRA Begroting

1

Wijzigingen in omvang productie automatisch doorgerekend
Vanaf deze versie kan de gebruiker per veehouderijsector kiezen hoe de begrote bedrijfsresultaten (variabele kosten en opbrengsten) worden doorgerekend in de jaren volgend op het startjaar van de begroting, indien de productieomvang wijzigt.

 

Voorbeeld

De verwachte melkproductie en alle variabele opbrengsten en kosten stijgen met 10% a.g.v. van slechts één mutatie; de wijziging van de melkproductie (index = 110). Daarbij heeft de gebruiker gekozen om wijzigingen door te voeren o.b.v. de melkproductie. Hij had ook kunnen kiezen voor extrapolatie van de begroting o.b.v. het aantal stuks melkkoeien.

 

2009.01 Produktie afhankelijke factor melkveehouderij

 

 

Merk op (1):

Ook voor alle intensieve veehouderijsectoren kan de gebruiker kiezen met welke productieafhankelijke factor de variabele kosten en opbrengsten zullen wijzigen.

 

2009.01 Produktie afhankelijke factor overige sectoren

 

 

Merk op (2):

Naast de automatische doorrekening van de wijziging van de productie in de variabele kosten en opbrengsten kan de gebruiker ook nog per post kiezen om:
- de betreffende post extra te indexeren in een bepaald jaar; naast de wijziging a.g.v. de productieomvang zal dan ook de indexering worden meegenomen;
- de betreffende post handmatig te corrigeren; de gebruiker kiest dan voor de optie [WAARDE], waarmee een eigen waarde kan worden ingegeven.

 

2

Normenset geüpdate
De normenset voor alle sectoren (veehouderij en plantaardig) is gewijzigd op grond van de meest recente zienswijze voor begrotingsnormen.

 

3

BTW
De hoogte van de normen wordt nu ook aangepast aan het feit of een bedrijf BTW-plichtig is of niet. Dit kan worden ingesteld op het tabblad [INSTELLINGEN].

 

4

Nog sneller werken
Alle gegevens per sector direct openen kan nu met één druk op de [SECTOR-OPENEN-KNOP]. Wanneer gekozen wordt voor [++] (zie figuur), dan zullen alle paragrafen direct openen.

 

2009.01 Powerknop

 

 

MERK OP:
Deze functionaliteit is vanaf nu ook beschikbaar bij het [INVESTERINGS- EN FINANCIERINGSOVERZICHT] en de invoer van de [BALANS].

 

5

Teeltkosten per jaar anders specificeren
Door enerzijds - zoals in dit voorbeeld - de post opbrengsten te openen [+] en anderzijds te kiezen voor [SPECIFICATIE] van de bruto geldopbrengst, kunnen zowel de fysieke opbrengsten als de prijzen per eenheid, de eventuele bijproducten en overige opbrengsten worden aangepast.

 

2009.01 Specificatie opbrengsten

 

6

Kredietlimiet
Op het tabblad [INSTELLINGEN] kan nu bij de liquiditeitsbegroting een kredietlimiet worden ingegeven (zie verder de toelichting in de figuur). Wanneer de limiet wordt overschreden zal in de liquiditeitsbegroting de overstand op de rekening-courant worden getoond.

 

2009.01 Kredietlimiet

 

7

Enkele andere nuttige aanpassingen

a

Wanneer delen van de rapportage worden uitgezet, wordt nu ook de hoofdstuk- en paragraafnummering aangepast;

b

De gekozen sectoren worden nu goed overgenomen naar de instellingen bij de rapportage;

c

Een eventuele investering in de veestapel wordt nu ook automatisch goed meegenomen in de liquiditeitsberekening;

d

De afschrijvingen op investeringen in volgjaren wordt nu goed meegenomen;

e

Op diverse plaatsen heeft een stuk optimalisatie plaatsgevonden (zie ook punt 8).

 

 

8

Waarschuwing!!
Heeft u reeds eerder een begroting ingevoerd en wenst u deze opnieuw te draaien, dan adviseren wij u nadrukkelijk via het menu [VERLIES- en WINSTREKENING] op het tabblad [VEEHOUDERIJ] de invoer na te lopen. Dit in verband met niet te converteren wijzigingen in dit tabblad.  Excuses voor het ongemak!